Gemeente Assen


Actueel

Mensen maken de stad, Investeren in meedoen

12 oktober 2007

Thema van dit collegeprogramma is "mensen maken de stad". Dit thema vormt dan ook als vanzelfsprekend de leidraad voor de gemeentebegroting 2008. Belangrijkste uitgangspunt is de inwoners te betrekken bij de plannen. Ervoor zorgen dat ze willen en kunnen meedoen.Vooral die uitgangspunten komen tot uitdrukking in de begroting voor de komende periode. Waarbij Assen zich -in vergelijking met veel andere gemeenten- in een financieel gunstige positie bevindt. Ook het beleid van de huidige regering die gemeenten aanmerkelijk meer ruimte biedt voor nieuw beleid draagt bij aan een begroting met kwaliteiten.

Mensen maken de stad, ook jonge mensen. Meer kinderen kunnen volgend jaar deelnemen aan natuur- en milieueducatie. Tijdens de lessen milieueducatie leren zij na te denken over hun eigen gedrag en de gevolgen daarvan voor het milieu. Met de komst van een aardgasvulpunt en de uitvoering van het klimaatbeleid investeert het college fors in een duurzame samenleving.

Verkeersveiligheid rond scholen krijgt meer aandacht. Het gaat om gedragsbeïnvloeding en verkeersmaatregelen. Verkeersouders worden hier nauw bij betrokken. De paraatheid van de brandweer vraagt om extra investeringen. In 2012 komt de brandweerkazerne op een nieuwe locatie.

Mensen maken de stad, ook vrijwilligers. De gemeente stimuleert actief het vrijwilligerswerk. Voor mantelzorgers betekent dit een een goed aanbod aan ondersteuning. Verder bevordert de gemeente maatschappelijk betrokken ondernemen. Hierbij stellen bedrijven hun deskundigheid beschikbaar aan de samenleving. Het vrijwilligerswerk krijgt in 2008 een impuls van 115.000,-. Verenigingen zoals b.v. scouting krijgen ook subsidie voor jeugdleden.

Het coördinatiepunt ex-gedetineerden gaat zorgen voor een goede opvang van mensen die uit de gevangenis komen. Het coördinatiepunt regelt praktische zaken en zorgt voor ondersteuning. Dit is belangrijk om recidive terug te dringen. Voor deze nieuwe taak van de gemeente is 150.000 beschikbaar.

Via gebiedsgericht werken speelt de gemeente actief in op kansen en problemen die zich in bepaalde buurten voordoen. Samen met bewoners gaat de gemeente kijken op welke manier fysieke en sociale maatregelen hiervoor met elkaar verbonden kunnen worden. In twee buurten zijn inmiddels positieve ervaringen met gebiedsgericht werken.

Onder de noemer lokale educatieve agenda maakt de gemeente werk van opvoedingsondersteuning, het bestrijden van achterstanden en het uitvoeren van het convenant veilige school. De gemeente staat voor flinke investeringen in schoolgebouwen zoals de basisschool De Lichtbaak en de derde cluster basisscholen in Kloosterveen. Ook de uitbreiding van praktijkschool de Stiep en cbs De Borg staan op het programma. In alle wijken worden brede scholen gerealiseerd.

Assen blijft zich ook de komende jaren profileren met spraakmakende evenementen. Voor themajaren en evenementen wil het college daarom ruim een half miljoen euro extra uittrekken. Het geld is onder andere bestemd voor Go China, Champ Car en Vuelta 2009.

Het stedelijk jongerencentrum The Industry is een laagdrempelige en veilige ontmoetingsplaats voor jongeren. Gezien de positieve ervaringen uit de eerste periode wil de gemeente het centrum openhouden hiervoor staat 660.000 op de begroting. Verder wil de gemeente met een vierde jongerenwerker het jongerenwerk versterken. De opvang van probleemjongeren door Bruce en Brian kan rekenen op een jaarlijkse bijdrage van 48.000,-.

Leerlingen uit het MBO kunnen terecht op een van de twintig leerwerkbanen die de gemeente creëert. De gemeente organiseert voor kinderen van mensen met een minimuminkomen kinderkampen. Zo kunnen ze een weekje weg op kosten van de gemeente.
Mensen maken de stad, ook kunstenaars. Voor de amateurkunst komt extra geld beschikbaar. Vooruit lopend op het nieuwe cultuurbeleid reserveert het college alvast een bedrag van 150.000.De gemeente gaat proberen de Special Olympics in 2010 naar Assen te halen. Sporters kunnen rekenen op een uitbreiding van het aantal kleedkamers en investeringen in sportvelden.

Burgers willen weten wat de overheid doet en welke resultaten daarmee bereikt worden. Om die reden trekt het college extra geld uit om te investeren in de communicatie met de burgers. De dienstverlening is een voortdurend punt van aandacht. Daar waar mogelijk brengen we daarin verbetering. Uiteraard stellen we hiervan onze burgers ook op de hoogte.

De tarieven voor burgers stijgen beperkt. Voor de OZB wordt uitgegaan van een stijging van 2%. De gemeenteraad beslist hierover in december. De afvalstoffenheffing daalt met een paar euro. Voor een en meerpersoonshuishoudens zijn de tarieven respectievelijk 189,87 en 260,19. De rioolrechten blijven op hetzelfde niveau als vorig jaar.