Ingezonden persbericht


Persbericht

15 oktober 2007

Kinderexpositie De Ontdekking verlengd t/m mei 2008: 'Van strip tot werkelijkheid' is groot succes

Het Verzetsmuseum Amsterdam heeft besloten de kinderexpositie De Ontdekking. Van strip tot werkelijkheid, gebaseerd op de door Eric Heuvel getekende strips De Ontdekking (2003) en het vervolg De Zoektocht (2007) ten minste te verlengen tot en met 18 mei 2008.

In de tentoonstelling verwelkomt Jeroen, de hedendaagse hoofdpersoon uit de stripboeken De Ontdekking en De Zoektocht, in levensgrote geanimeerde vorm bezoekers op de zolder van zijn oma. Zij ontdekken in deze 'expositie voor speurneuzen' samen met Jeroen, wat zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Zij volgen hem op de zolder en zoeken naar de werkelijkheid achter de strip. In kasten en laden zijn spannende voorwerpen, foto's en documenten uit de oorlogstijd verborgen. Met Jeroen denken zij na over de keuzes van de familieleden van oma's familieleden en vrienden: vader en moeder, Wim en Theo, Esther en Bob. De tentoonstelling is bedoeld voor kinderen vanaf circa 10 jaar en hun begeleiders.

Het aantal bezoekers tot 16 jaar is de afgelopen maanden verdubbeld. De reacties zijn zeer positief. Een selectie:

- Nou, eigenlijk vond ik alles super leuk, leerzaam, spannend en ook heel interessant. Kortom: Super leuk museum! - Ik heb geleerd dat het moeilijk was en heel erg dat mensen van bonnen leefden en hoe de mensen naar Duitsland gestuurd werden om te werken. - Ik wist niet dat joodse kinderen niet meer naar school mochten. - Ik heb geleerd dat discrimineren niet goed is en dat het beter is je eigen mening te hebben. - . dat wij goed gebruik van de bevrijding moeten maken (Lily, 12 jaar)
- Hoe je het leert. Niet zoals op school zeg maar. hier leer je zelfstandiger en ik heb gemerkt dat dat leuker is. - Ik heb geleerd dat je serieuze keuzes moet maken in het leven (Rebecca, 10 jaar) - Oorlog voeren lost niks op. Niks en niemand krijgt de macht en er gaan alleen maar onschuldige mensen dood. ( Jeremy, 14 jaar) - In een woord: geweldig! (Jufinar, 12 jaar)

De Ontdekking. Van strip tot werkelijkheid is een productie van het Verzetsmuseum Amsterdam i.s.m. de Anne Frank Stichting en de Hollandsche Schouwburg/Joods Historisch Museum. De expositie is mogelijk gemaakt met dank aan Van den Berch van Heemstede Stichting, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Ministerie van VWS, SNS Reaal Fonds, VSB Fonds, Snickers-De Bruijn Stichting.


---

Verzetsmuseum Amsterdam

Kindertentoonstelling De Ontdekking. Van strip tot werkelijkheid

Verlengd t/m 18 mei 2008

Openingstijden

Plantage Kerklaan 61, Amsterdam, NL di-vr 10.00 - 17.00 uur tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org za-zo-ma/feestdagen 12.00 - 17.00 uur
---



Ingezonden persbericht