Socialistische Partij

Vacuümtherapie ook in verpleeghuis vergoeden

15-10-2007 * Het Medisch Contact van 5 oktober maakte melding van een duidelijke staaltje bureaucratie in de zorg. Het gaat om de financiering van vacuümtherapie, een behandeling voor grote slecht genezende wonden die wordt toegepast in ziekenhuizen.

Als behandeling in het ziekenhuis niet meer nodig is kan het verpleeghuis de zorg overnemen. Dat is een goede zaak. Niemand verblijft graag in het ziekenhuis en het is erg prettig als de behandeling voortgezet kan worde in het verpleeghuis. Daarbij wordt er in het verpleeghuis behandeld onder begeleiding van een specialist.

Door onnodige bureacratie is het nu zo dat vacuümtherapie in het verpleeghuis niet wordt vergoed. Verpleeghuiszorg valt onder de AWBZ en vacuümtherapie wordt vergoed via de Zorgverzekeringswet. De West-Friese Zorggroep de Omring vroeg de hulp in van de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza). De Nza moet er op toezien dat de verzekeraars en zorgaanbieders hun werk goed doen. Na maanden kwam het antwoord dat de Omring maar moest overleggen met het zorgkantoor, de ziektekostenverzekeraar en de specialist. Een dooddoener van jewelste.

Henk van Gerven heeft hierover vragen gesteld aan de minister en staatssecretaris. Het is bizar dat een verpleeghuis geen vergoeding krijgt voor het leveren van zorg die zowel voor de patient als voor de portemonnee beter is. Van Gerven heeft een simpele oplossing: "Geef het verpleeghuis een toeslag voor vacuümtherapie want het betreft ziekenhuis verplaatste zorg. Dat is het beste voor de patiënt, en daar gaat het tenslotte om."