Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Waterschap en gemeente Houten baggeren watergangen in en rondom Houten

18 september 2007 - Op 15 oktober 2007 start Aannemersbedrijf J.P. Schilder B.V. uit Ursem in opdracht van de gemeente Houten en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden met het baggeren van de grotere watergangen in en rondom Houten. Het totale project is medio 2008 afgerond. In totaal wordt bijna 70.000 m3 bagger verwijderd. De aannemer begint met de voorbereidende werkzaamheden op 1 oktober 2007.

Baggerwerk, waarom?

Op de bodem van iedere sloot of waterpartij verzamelt zich in de loop der tijd bagger. Bagger vormt zich uit onder andere gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil. Door deze bagger wordt de sloot steeds ondieper. Bij warm weer bevat het kleine laagje water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Vissterfte en stank kunnen bij warm weer het gevolg zijn.
Een ondiepe sloot kan ook minder water afvoeren, wat bij hevige regenval tot wateroverlast kan leiden. Genoeg redenen voor het waterschap en de gemeente om in actie te komen. Gemeente en waterschap doen hun uiterste best om tijdens de werkzaamheden rekening te houden met de natuur. Het is helaas niet te voorkomen dat baggeren een tijdelijke impact heeft op het leefmilieu in de sloot, maar op de lange termijn is de natuur zeker gebaat bij het baggerwerk.

Werkwijze

Het baggeren vindt bijna overal plaats via in het water drijvende buizen. Een zogenoemde zuigboot zuigt de bagger op en perst het in de leiding. De bagger wordt naar het tijdelijke baggerdepot Laagraven gepompt. Doordat de bagger nauwelijks aan de buitenlucht wordt blootgesteld, is er weinig stankoverlast. Ook worden er bij deze methode geen hijskranen en vrachtwagens ingezet, wat prettiger is voor omwonenden. De buizen blijven in het water liggen totdat het werk in een bepaald gebied is voltooid.
Daarnaast zal de gemeente Houten in de Geersloot (langs het Lijnzaadoord en het Rogge-oord) en in gedeelten van het buitengebied, baggerwerkzaamheden laten doen waar het gebruik van de zuigboot niet mogelijk is. In de Geersloot wordt de bagger met een schuif naar één plek geduwd, waarna het met een kraan wordt opgehaald. Lekvrije vrachtwagens voeren de bagger vervolgens af naar het depot. In het buitengebied wordt gebaggerd met behulp van kraanwagens.

Planning werkzaamheden

In het noordwesten van Houten vindt het baggeren plaats in de periode van half oktober t/m december 2007. Aansluitend wordt er in het noordoosten van Houten en in de overige delen van de gemeente Houten gebaggerd. Weersinvloeden kunnen leiden tot wijzigingen in de planning.