Ingezonden persbericht


(27 september 2007 - Bericht van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling)

P E R S B E R I C H T

Veel Wereldmaaltijden rond Wereldvoedseldag

Eindhoven, 27 september 2007 -
In het kader van Wereldvoedseldag (16 oktober) zal op tal van plaatsen in Nederland een Wereldmaaltijd worden geserveerd. Tv-kok Andy McDonald kookt mee in Ottoland; in het restaurant van de Tweede Kamer stond al op 25 september een Wereldmaaltijd op het menu en nieuwe initiatieven staan op stapel in ondermeer Hardenberg, Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Heerlen, Tilburg, Cuijk, Oss, Eindhoven, Breda en Wijk bij Duurstede.

Tijdens een Wereldmaaltijd staat een eerlijke
wereldvoedselverdeling centraal. Het Wereldmaaltijd-concept werd op 4 september 2007 bekroond met de derde prijs van de beste ideeen in het 'Duurzame Koffertje' dat op die dag werd aangeboden aan de Nederlandse regering.

In een Wereldmaaltijd wordt per persoon niet meer voedsel gebruikt dan beschikbaar is bij een eerlijke mondiale voedselverdeling *). Tussen de gangen door is er ruimte voor bezinning. Want: wereldwijd wordt voldoende voedsel geproduceerd om iedere wereldbewoner elke dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Toch sterven dagelijks zo'n 25.000 mensen door honger en ondervoeding. Dat is geen gevolg van schaarste, maar van ongelijke verdeling. De hoeveelheid voedsel die in een Wereldmaaltijd kan worden gebruikt is gebaseerd op berekeningen van de Voedsel- en
Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO.

Politiek met mes en vork

Sinds de introductie van de Wereldmaaltijd in 2001 worden overal in het land Wereldmaaltijden georganiseerd. Initiatieven komen vaak van religieuze en politieke groeperingen, milieu-, ontwikkelings- en
solidariteitsorganisaties, vrouwengroepen, scholen, woongroepen en soms van restaurants. Vrijwel overal overheerst de verbazing over de grote hoeveelheid smakelijk eten die dagelijks voor iedereen beschikbaar blijkt. De gesprekken tijdens de maaltijd zijn levendig en inhoudelijk. Meestal ontstaan er tijdens en na het eten spontane gesprekken over de wereldvoedselsituatie, de (politieke) achtergronden van de ongelijke voedselverdeling, over armoede in eigen land en over het eigen consumptiegedrag. Na afloop gaat ieder met een goed gevulde maag naar huis.

Voedsel genoeg voor iedereen

Wie zich bij een Wereldmaaltijd een sober of karig maal voorstelt zal zich verbazen: een Wereldmaaltijd is een ruime, smakelijke en voedzame maaltijd die uit drie gangen kan bestaan! In het Wereldmaaltijd-concept wordt bovendien aangeraden gebruik te maken van biologisch geteelde producten uit eigen regio. Importingredienten worden zoveel mogelijk betrokken via de eerlijke handel: producten met het Fair Trade- of Max Havelaar-keurmerk en producten uit de Wereldwinkel.

Wereldvoedseldag 2007

In het kader van de Internationale Wereldvoedseldag - 16 oktober - wordt er in Nederland weer een groot aantal Wereldmaaltijden geserveerd. Enkele voorbeelden:


- Tijdens de landelijke manifestatie ter gelegenheid van Wereldvoedseldag, op 16 oktober in Utrecht, zal de lunch worden geserveerd in de vorm van een Wereldmaaltijd. Deze maaltijd wordt bereid door 's Peer Catering. Thema van de nationale Wereldvoedseldag is The right to food or fuel?


- Met begeleiding van tv-kok Andy McDonald, bereiden leerlingen van het Welland college in Ottoland (ZH) op 16 oktober op hun school een vegetarisch-biologische
Wereldmaaltijd. Een initiatief van COS-Zuid Holland Zuid en anderen.


- Studenten van het Landelijk Hogeschool en Universitair Milieu Platform (LHUMP) organiseren op verschillende data Wereldmaaltijden, o.a. in Amsterdam en Utrecht.


- GroenLinks Noord-Oost Overijssel organiseert samen met PArT Hardenberg een Wereldmaaltijd voor 80 personen om de solidariteit tussen inwoners van de gemeente Hardenberg en de arme kant van de wereld te bevorderen.


- De Brabantse Centra voor Ontwikkelingssamenwerking (COS) organiseren samen met horeca-opleidingen Wereldmaaltijden in Oss, Cuijk, Breda, Eindhoven en Tilburg. De maaltijden worden op verschillende data door scholieren bereid en geserveerd in de eigen schoolrestaurants.


- Als onderdeel van een breder programma rond
Wereldvoedseldag op de Universiteit van Tilburg, biedt het universiteitsrestaurant Food Plaza op 16 oktober de hele dag alternatieve Fair Food-maaltijden aan. Ook is er die dag het symposium 'Who will feed the world', een 24-uurs
hongerstaking door studenten en een Hunger Banquet voor professoren, hoogleraren en andere speciale gasten.


- In het kader van het 50-jarig bestaan van de mondiale ATD Vierde Wereldbeweging (opkomen voor de aller-armsten wereldwijd), vindt in Heerlen een Wereldmaaltijd plaats voor zo'n 60 personen. Een mooie koppeling van het
wereldvoedselprobleem aan het vraagstuk van extreme armoede.


- De Wijkse Wereldmaaltijd in Wijk bij Duurstede, op 3 november, is een initiatief van Platform Wijk Samen en de Wereldwinkel. Met de Wereldmaaltijd willen zij aan diverse culturen in die gemeente de mogelijkheid biedt elkaar te ontmoeten, door samen te eten en met elkaar in gesprek te komen.


- Tijdens de slotmanifestatie van de Week van de Smaak, op 30 september, zal rijdend restaurant de Happy Chef een 'smakelijke Wereldmaaltijd voor jong en oud' serveren.


- op 25 september werd een Wereldmaaltijd geserveerd in het restaurant van de Tweede Kamer in Den Haag, bereid door koks van het Europese Euro-Toques netwerk.

Uitgebreide aankondigingen van Wereldmaaltijden vindt u op de website van Omslag:
http://www.omslag.nl/voedsel.htm#agenda

*) Kijk voor de cijfers op
http://www.omslag.nl/voedsel.htm#cijfers2007

-------

Noten voor de pers


* Voor algemene informatie over de Wereldmaaltijd kunt u terecht bij Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling: 040-2910295 (Dick Verheul, Marta Resink)


* Feiten cijfers en achtergronden over de Wereldmaaltijd, evenals verslagen en foto's vindt u op
http://www.omslag.nl/voedsel.htm


* Ook uitvoerige achtergrondinformatie over de Wereldmaaltijd is beschikbaar via deze website. U vindt daar bovendien verslagen en foto's van eerder georganiseerde Wereldmaaltijden, alsmede een uitgewerkt recept.


* Wij brengen u graag in contact met organisatoren van Wereldmaaltijden


* Het bedrijf 's Peer Catering in Den Haag heeft veel ervaring met het bereiden van Wereldmaaltijden. Met culinaire vragen kunt u terecht bij Petrix Broeksteeg, tel, 070-3805916 of 06-14419478 Web: http://www.speercatering.nl


* Meer over de prijs voor de Wereldmaaltijd op Duurzame Dinsdag: http://www.duurzamedinsdag.nl/4928

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling