KNWV

Nieuwsbericht Watersportverbond

16-10-2007

Extra aandacht voor navigatieverlichting: Goed te zien is zo bekeken!

Nu de dagen korter worden heeft Rijkswaterstaat extra aandacht voor het voeren van de juiste navigatieverlichting. Voor veilig en vlot verkeer op de vaarweg is het voeren van correcte navigatieverlichting essentieel, zeker bij minder zicht. Navigatieverlichting moet voldoen aan verschillende eisen om de juiste boodschap uit te stralen.

Rijkswaterstaat begint in oktober met het geven van voorlichting aan schippers die hun navigatieverlichting niet op orde hebben. De voorlichting bestaat uit een folder met daarin informatie over navigatieverlichting. Vanaf november gaat Rijkswaterstaat actief controleren, en worden schippers aangesproken.

De actie richt zich met name op overschijnende boordlichten, te lage toplichten en niet zichtbare navigatieverlichting. Met name
overschijnende boordlichten zorgen voor een verkeerde boodschap over de positie en koers van een schip. Daarnaast wordt ook aandacht gegeven aan overig ontbreken/falen van navigatieverlichting en hinderlijke verlichting (kerstboomverlichting en felle
dekverlichting). Met schippers die hun navigatieverlichting verkeerd hebben ingericht wordt een hercontrole afgesproken waarbij een redelijke termijn wordt gehanteerd om de zaken op orde te stellen.

De actie moet uiteindelijk leiden tot bewustwording bij schippers over de geldende regels met betrekking tot navigatieverlichting en het meer voldoen aan de geldende verplichtingen. Rijkswaterstaat wil met deze actie het varen voor iedereen veiliger maken.

Dit bericht is afkomstig van Rijkswaterstaat.