Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


---

Toespraak van de Prins van Oranje, 16 oktober 2007

ter gelegenheid van de opening van het Technologisch Top Instituut Watertechnologie te Leeuwarden

Mevrouw de Voorzitter, dames en heren,

"Water Werkt!"
De keuze voor deze uitdagende slogan als thema voor dit openingscongres zegt veel over de ambities van het nieuwe Technologisch Top Instituut Watertechnologie.
Drie jaar geleden mocht ik hier kennismaken met Wetsus als "Centre for Sustainable Technology." De formule van Wetsus is succesvol gebleken en vandaag presenteert het TTIW zich met veel elan als Centre of Excellence voor dit thema, met de ambitie om scientific excellence te combineren met commercial relevance.

In de missie van uw instituut vind ik naast de wetenschap en de economie nog een derde - en al even ambitieus - element: "Het TTIW zal door samenwerking en technologische vernieuwing een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van de wereldwaterproblematiek." Deze verbinding van wetenschap en economie met één van de grote maatschappelijke problemen van deze aarde ligt mij nauw aan het hart. Ik steek dan ook niet onder stoelen of banken dat ik bijzonder blij ben met de oprichting van dit instituut en de ontwikkelingen die hier de afgelopen drie jaar hebben plaatsgevonden.

Thales van Milete beschreef 600 jaar voor Christus al welke essentiële rol water speelt als basis voor leven en voor ontwikkeling. "Alles is ontstaan uit water en alles keert in het water terug", zo schreef hij.

Ook in onze moderne maatschappij is water de basis voor ontwikkeling. Steden ontwikkelen zich langs rivieren en in deltagebieden. Agrarische en industriële productie komen alleen tot ontwikkeling als er water in de buurt is. Sociaal-economische ontwikkeling zonder water is ondenkbaar.

Ondanks dit bewustzijn hebben we nog steeds te maken met grote problemen.
Te veel, te weinig, te vies. Overstromingen, watertekorten en verontreiniging.
2600 jaar na Thales worden we zowel nationaal als internationaal bijna dagelijks met allerlei waterproblemen geconfronteerd. Op heel veel plaatsen werkt het helemaal nog niet zo goed met dat water. De conclusie moet ook zijn dat water nog steeds niet hoog genoeg op onze agenda staat.
Laat mij u de uitdagingen nog eens kort schetsen.

Wereldwijd hebben 1, 2 miljard mensen geen duurzame toegang tot schoon drinkwater en zo'n 2,6 miljard mensen moeten het doen zonder de meest elementaire sanitaire voorzieningen. Dat is 40% van onze wereldbevolking. Als gevolg van deze situatie overlijden er iedere dag weer zo'n 5000 kinderen onder de vijf jaar en een veelvoud daarvan wordt ziek. Er gaan veel meer kinderen dood aan diarree dan aan AIDS.

Maar gezondheid is niet het enige probleem. Doordat kinderen en vrouwen vaak kilometers moeten lopen om water te halen, kunnen ze niet naar school en niet deelnemen aan het arbeidproces. Daardoor kunnen ze ook niet ontsnappen aan de armoedespiraal die we vooral in Afrikaanse landen zo sterk tegenkomen.

Op de Millennium Summit van de Verenigde Naties zijn in 2000 concrete doelen vastgesteld voor het bestrijden van onder andere armoede, honger, ziekte en aantasting van het milieu. Ook voor water werd een ambitieus doel geformuleerd: vóór het jaar 2015 moet het aantal mensen dat geen toegang heeft tot veilig drinkwater met 50% worden verminderd. In Johannesburg is daar in 2002 nog de toegang tot elementaire sanitaire voorzieningen aan toegevoegd, en dat was een méér dan terechte correctie van wat in 2000 politiek nog onhaalbaar bleek!
Deze zomer, halverwege 2000 en 2015, is een tussenstand opgemaakt van de voortgang bij het bereiken van deze doelen.
Voor Water en sanitatie was het beeld gemengd. Voor drinkwater zijn we overwegend goed "on track", maar voor sanitatie liggen we achter op ons schema en zal het zonder extra inspanningen onmogelijk zijn de doelen te halen. Regionaal zijn er natuurlijk grote verschillen, maar duidelijk is dat deze extra inspanningen met name in Afrika noodzakelijk zijn.

Uw motto "Water Werkt" is hier overigens direct van toepassing. Iedere Euro die geïnvesteerd wordt in water en sanitatie resulteert in tenminste 7 Euro productieve activiteit. Investeringen in water verdienen zich terug bij tenminste 5 andere Millennium Ontwikkelings Doelstellingen, zoals de bestrijding van armoede en honger, de verbeterde toegang tot onderwijs, het reduceren van kindersterfte, het verbeteren van de gezondheid van moeders en het bestrijden van ziektes.
Als voorzitter van een speciale adviesgroep van de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties span ik mij graag in om een extra impuls te geven aan de activiteiten die het behalen van deze Millennium Ontwikkelings Doelstellingen dichterbij brengen. In die capaciteit maak ik u ook graag attent op de opening van het International Year of Sanitation op 21 november aanstaande in New York. Daarmee geeft de VN het startschot voor een internationale bewustwordingscampagne over sanitatie.

Op nationale schaal hebben we het over een heel andere categorie van problemen.
Het sanitatieprobleem is in ons land al vele decennia geleden opgelost door de aanleg van riolering en de zuivering van ons afvalwater. De positieve gevolgen daarvan waren ook in ons land heel groot. Niet voor niets concludeerde het British Medical Journal onlangs dat de ontwikkeling van sanitatie de grootste medische vooruitgang van de laatste 160 jaar is geweest.

In Nederland hebben we vooral te maken met de uitdagingen op het gebied van de waterveiligheid en waterkwaliteit. Actuele inzichten en verbeterde kennis over de komende veranderingen in het klimaat noodzaken ons tot mitigerende en adaptieve maatregelen. In dit verband heeft de Adviescommissie Water er vorig jaar al op aangedrongen om het thema waterveiligheid hoger op de agenda te zetten. Het doet mij goed om te zien dat met de instelling van een speciale Deltacommissie onder leiding van de heer Veerman invulling wordt gegeven aan deze wens.

Op het gebied van de ecologische en chemische waterkwaliteit noodzaakt de Europese Kaderrichtlijn Water ons de komende jaren aanzienlijke inspanningen te leveren. In de recent gepubliceerde Kabinetsvisie op het waterbeleid schrijft staatssecretaris Huizinga dat de Europese doelen voor waterkwaliteit en biodiversiteit nog forse investeringen vragen. Omdat bij de bestrijding van waterverontreiniging het "laaghangend fruit"inmiddels allang geplukt is, zijn nu innovatieve oplossingen vereist om de volgende stappen te kunnen zetten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de aanpak van hormoonstoffen en geneesmiddelen in het water en om de bestrijding van algenoverlast. Met de maatregelen die nodig zijn om aan de kwaliteitseisen van de Kaderrichtlijn te voldoen is volgens het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een bedrag van meer dan 7 miljard Euro gemoeid.

Het moge duidelijk zijn: nationaal en internationaal staan we voor grote uitdagingen op watergebied, die om een daadkrachtige, vernieuwende en effectieve aanpak vragen. Politieke agendering, financieel draagvlak, voldoende lokale uitvoeringscapaciteit en samenwerking spelen daarbij een belangrijke rol. Oude denkwijzen moeten worden losgelaten en via innovatieve werkwijzen en technieken zullen we moeten zoeken naar andere manieren om de problemen te lijf te gaan.
Onze Nederlandse watersector, met al zijn kennis en ervaring, kan hierbij een belangrijke rol spelen.

De Nederlandse Stuurgroep Watertechnologie speelt hier op voortreffelijke wijze op in met haar Innovatieprogramma Watertechnologie. Dit programma heeft als hoofddoel om een excellente Nederlandse Watertechnologiesector te creëren, die zowel in Nederland als in het buitenland economische en maatschappelijke doelen dient. Het Technologisch Top Instituut Watertechnologie is een belangrijk deel van dit Innovatieprogramma Water.

Het TTIW is voor mij een uitstekend voorbeeld van een nieuwe manier van werken. Onderzoeksinstituten en bedrijfsleven kunnen hierbij hun visie, creativiteit en ondernemingszin gezamenlijk ontplooien. Op die manier worden niet alleen maatschappelijke doelen gediend, maar wordt tegelijkertijd een bijdrage geleverd aan de concurrentiekracht van onze watersector.
Ik ben ervan overtuigd dat de wisselwerking tussen toegepast onderzoek, ontwikkeling en markt, zoals die hier in Leeuwarden van de grond komt, de juiste voedingsbodem vormt voor het ontwikkelen van vruchtbare ideeën die ook daadwerkelijk in de praktijk gerealiseerd kunnen worden. Ik voel me in deze mening gesterkt door de positieve ontwikkelingen en resultaten van Wetsus in de afgelopen drie jaar. De performance indicators van Wetsus laten zien dat het aantal PhD projecten in vier jaar tijd verviervoudigd is. Het onderzoeksbudget zal in 2008 5 keer hoger zijn dan in 2004.

Uw onderzoeksportefeuille bevat onderwerpen die zich direct op onze Nederlandse situatie richten, zoals de winning van energie uit water, geavanceerde afvalwatertechnologie en scheiding aan de bron. Maar u richt zich ook op projecten die een rol kunnen spelen bij het realiseren van de Millennium Development Goals, zoals de ontwikkeling van nieuwe waterbronnen en putmanagement, non-piped watersystemen en ontzilting. Graag moedig ik u aan op deze weg door te gaan en via uw samenspel van instituten ook vooral oog te hebben voor de toepasbaarheid van nieuwe technologieën en voor de overdracht van kennis.
En natuurlijk moedig ik u aan de positie van onze Nederlandse watersector verder te versterken, zowel vanuit economisch gezichtspunt als met het oog op de maatschappelijke spin off. In die zin loopt de aanpak van het TTIW al vooruit op de nieuwe gedachten van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat in haar Watervisie. De Watervisie ziet investeringen in het waterbeheer als vliegwiel voor duurzame ontwikkeling en wil ruimte scheppen voor innovaties, waarmee de Nederlandse watersector zich internationaal kan onderscheiden.

Dames en Heren,

De uitdagingen op watergebied zijn enorm, in Nederland en in de wereld.
Uit maatschappelijk en economisch oogpunt is het noodzakelijk nieuwe en effectieve oplossingen te ontwikkelen en toe te passen. Innovatie en samenwerking zijn daarbij de sleutelwoorden. Het nieuwe TTIW kan een belangrijke rol spelen in het bundelen van de Nederlandse krachten op het terrein van de Watertechnologie. Voortbouwend op de positieve ontwikkeling van Wetsus in de afgelopen jaren heb ik er vertrouwen in dat deze rol verder uitgebouwd zal worden en dat de wetenschap, het bedrijfsleven en de publieke sector daar de vruchten van zullen plukken.

Ik hoop dat het TTIW met haar potentieel, werkwijze en ambitie ook daadwerkelijk een bijdrage levert aan het oplossen van de waterproblemen. De beoogde samenwerking tussen marktpartijen, wetenschap en overheid biedt alle kansen voor succes en voor het ontwikkelen van de zo noodzakelijke innovaties. Door bundeling van krachten en wederzijdse inspiratie zal het resultaat van uw samenwerking meer dan de som der delen moeten worden en uiteindelijk uitmonden in een tastbare bijdrage aan de oplossing van urgente waterproblemen.

De doelstellingen van het TTIW zijn ambitieus en dat is ook nodig om resultaten te bereiken die er toe doen, voor Nederland en voor de Wereld. Innovatie betekent grenzen verleggen en risico's durven nemen. Innovatie betekent ook over korte termijnbelangen heenstappen en vooruit kijken. Ik heb er alle vertrouwen in dat u daarin zult slagen.

Dames en heren.
U werkt voor het water, het water werkt voor u. Maar het motto "Water Werkt" moet vooral gelden voor al onze medeburgers elders op de wereld, die nu niet over de noodzakelijke voorzieningen voor water en sanitatie beschikken. Ik wens het TTIW, de deelnemende instituten en bedrijven en alle onderzoekers veel succes bij dit uitdagende en verantwoordelijke werk.

En hiermee verklaar ik dan het TTIW officieel voor geopend en het onderzoeksprogramma officieel in werking gezet.

Dank u wel

© RVD