Gemeente Moerdijk


16-10-2007: Jaarverslag handhaving 2006

In dit jaarverslag "vergunningen en handhaving" legt de gemeente Moerdijk verantwoording af over de verrichtte handhavingstaken in 2006. Daarbij gaat het om toezicht op de naleving van verleende vergunningen en om preventieve controles en vervolgacties om illegale activiteiten te stoppen of alsnog te legaliseren.

Het verslag laat een verschil zien tussen de planning van het werkprogramma handhaving en de daadwerkelijk uitgevoerde taken. De bouwcontroles op naleving van het bestemmingsplan zijn volgens planning uitgevoerd. Met name in de handhavingsweek buitengebied wordt ieder jaar veel illegale bouw en strijdig gebruik geconstateerd.

Een aantal handhavingstaken is niet geheel volgens planning uitgevoerd. Met name de controle en het toezicht op bijzondere wetten blijft beduidend achter op de plannen.

In het verslag wordt als reden voor het niet volledig uitvoeren van die taken vooral capaciteitstekort aangevoerd. Dat komt door openstaande vacatures en langdurig ziektegeval van de toezichthouder. Bovendien is er sprake van een structureel tekort om alle taken volgens planning uit te kunnen voeren, omdat er slechts één volledige baan hiervoor beschikbaar is, waaronder ook de toezicht op de markten valt.

Daarnaast is het aantal klachten over afval verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Het afhandelen van deze klachten kostte extra capaciteit.

Het college reserveert in de begroting voor 2008 extra budget voor Vergunningen en Handhaving vanwege de toename van het aantal vergunningsaanvragen en om de handhavingstaak van de betreffende afdeling op het gewenste niveau te brengen.