Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

Datum: 16 oktober 2007

College stelt programmabegroting 2008 vast en besluit tarieven reinigings-heffingen en rioolrechten niet te verhogen

Programmabegroting vastgesteld
Het college van B&W heeft de programmabegroting 2008 vastgesteld. De programmabegroting geeft inzicht in de financiële huishouding van de gemeente Dinkelland. Per programmaveld staat beschreven welke doelen de gemeente wil bereiken, wat ze daarvoor gaat doen en welke budgetten hiervoor gebruikt gaan worden. De programmabegroting laat zien dat de gemeente Dinkelland financieel stabiel is en dat er een goed financieel beleid gevoerd wordt.

Toelichting
Rode draad door de programmabegroting is dat het financiële plaatje van de gemeente er goed uitziet. In 2008 en 2009 is er een overschot zichtbaar. Burgemeester Willeme: "op langere termijn zit er nog een klein probleem in de begroting, maar dit kunnen we oplossen met interne maatregelen. Het overschot in de eerste 2 jaar gebruiken we om het tekort op langere termijn op te heffen. "

De gemeente streeft naar een begroting die sluitend is over meerdere jaren. "Het is lastig om een sluitende meerjarenbegroting te maken, omdat je dan een paar jaar vooruit moet kijken. In de tussentijd kan er zoveel gebeuren waardoor het plaatje dat je in het begin hebt geschetst er anders uit komt te zien", aldus burgemeester Willeme.

Op 6 november staat de programmabegroting op de agenda van de gemeenteraad.

Tarieven reinigingsheffingen en rioolrechten niet omhoog Het college van B&W heeft de tarieven voor diverse belastingen in 2008 vastgesteld. De meeste belastingen zullen verhoogd worden met een percentage gelijk aan het inflatiecijfer. Hiermee rekening houdend heeft het college voor wat betreft de reinigingsheffingen en rioolrechten besloten om deze tarieven niet te verhogen, maar met E 10,- per aansluiting te verlagen (in totaal worden de reinigingsheffingen en rioolrechten met E 110.000,- verlaagd).

Toelichting
Burgemeester Willeme: "we kunnen de tarieven gelijk houden aan die van vorig jaar om een aantal redenen. De uitgaven en inkomsten in de begroting zijn in evenwicht, de stand van de reserves is gunstig en er is financiële dekking voor alle projecten die we voornemens zijn uit te voeren. Dit alles geeft ons de ruimte om de tarieven gelijk te houden aan die van vorig jaar."

Vorig jaar zijn de tarieven voor reinigingsheffingen al verlaagd met E 10,- en nu de verhoging met 2% niet doorgaat, blijven de tarieven voor reinigingsheffingen en rioolrechten onder het inflatiecijfer. Dit houdt in dat de inwoners van Dinkelland relatief weinig belasting betalen.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met burgemeester Willeme op telefoonnummer 0541-854108 of met team communicatie, Birgit Boode op telefoonnummer 0541-854100 of b.boode@dinkelland.nl.