Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 16 oktober 2007

Extra geld voor beveiliging winkeliers hard nodig

Het Platform Detailhandel Nederland roept de Tweede Kamer op om meer te investeren in de beveiliging van winkeliers. Het CDA heeft laten weten dat het vanmiddag met een voorstel komt om ondernemers financieel te steunen bij het bestrijden van de winkelcriminaliteit.

De Tweede Kamer bespreekt vandaag de begroting van Economische Zaken. Het CDA heeft laten weten dat het met een voorstel komt om kleine ondernemers financieel te steunen om maatregelen te nemen tegen winkelcriminaliteit. Jan ten Hoopen heeft namens de christendemocraten gezegd dat hij 12 miljoen euro hiervoor vrij wil maken. De huidige stijging van het aantal overvallen op winkeliers benadrukt de noodzaak van een stimuleringsregeling voor preventieve maatregelen des te meer. Bij iedere overval is sprake van groot menselijk leed.

Het CDA wil met het voorstel de Motie Van der Vlies (SGP) laten uitvoeren. Deze motie uit 2004 pleit voor een stimuleringsregeling voor winkeliers om extra preventieve maatregelen te kunnen nemen, maar is door het toenmalige kabinet niet uitgevoerd. Met het CDA-voorstel komt de uitvoering van de motie een stuk dichterbij.

Het Platform Detailhandel Nederland maakt zich al geruime tijd sterk voor de uitvoering van de motie Van Der Vlies (SGP). Met name voor zelfstandige winkeliers drukken de investeringen zwaar op de bedrijfscontinuïteit.

De schade door winkelcriminaliteit bedraagt jaarlijks 1 miljard euro. Aan preventie wordt elk jaar 280 miljoen euro uitgegeven. Er is echter een financiële grens aan wat ondernemers nog zelf kunnen doen. Winkelcriminaliteit mag niet worden afgedaan als ondernemersrisico.

----------
Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.