Gemeente Heerlen

Heerlen - Selectieve besluitenlijst collegevergadering 16 oktober 2007

2007/25894 Verruiming openingstijden op koopzondagen 23 en 30 december 2007. Zondag 23 december 2007 is het koopzondag in Heerlen-centrum en Hoensbroek. Zondag 30 december is het koopzondag in Heerlen-centrum. Om mensen zo vlak voor de feestdagen optimaal de gelegenheid te geven hun boodschappen te doen heeft het college besloten dat supermarkten in Heerlen en Hoensbroek op de eerder vastgestelde koopzondag 23 december 2007 geopend mogen zijn van 10.00 tot 18.00 uur. Supermarkten in Heerlen kunnen op de voor Heerlen vastgestelde koopzondag op 30 december deze zelfde openingstijden aanhouden als op 23 december. Op de koopzondagen gelden voor andere winkels dan supermarkten de openingstijden van 12.00 tot 17.00 uur.

2007/26719 Uitvoeringsplanning Visienota sport en bewegen. Het college heeft eerder de Visienota sport en bewegen vastgesteld. Deze Visienota beschrijft de hoofdlijnen van het gemeentelijk sportbeleid tot 2015. De nota leidt tot ingrijpende vernieuwingen op sportgebied in Heerlen. Op die manier wil de gemeente betere aansluiting houden met actuele ontwikkelingen in de samenleving. Nu is het college akkoord gegaan met de uitvoeringsplanning van de activiteiten die uit de nota voortvloeien. Het planningoverzicht geeft aan dat tot en met 2012 in totaal 29 activiteiten op het gebied van sport en bewegen zullen worden uitgevoerd. Enkele activiteiten lopen al waardoor sprake is van 21 nieuwe activiteiten. Hiertoe behoren onder meer: de invoering van schoolzwemmen, meer sport- en beweegactiviteiten op scholen, actieve verenigingsondersteuning, de ontwikkeling van vitale sportverenigingen en stimulering van sport en bewegen voor kwetsbare doelgroepen zoals jongeren met een achterstand, ouderen, mensen met een beperking, allochtonen. Het college legt de Visienota sport en bewegen en het planningoverzicht vervolgens ter vaststelling voor aan de gemeenteraad.

2007/25502 Aanwijzen Auberge de Rousch als trouwlocatie. Het college gaat de gemeenteraad voorstellen om Auberge de Rousch, Kloosterkensweg 17, aan te wijzen als trouwlocatie in Heerlen. In Heerlen is behoefte aan uitbreiding van de hoeveelheid trouwlocaties met een locatie voor zowel kleinere als grotere gezelschappen. Auberge de Rousch biedt die mogelijkheid. In Auberge de Rousch zijn vijf ruimten of kamers beschikbaar die ruimte bieden aan 12 tot 200 personen. Tegelijkertijd zal per 1 januari 2008 de trouwmogelijkheid in de Groene Kamer in kasteel Hoensbroek vervallen. Deze ruimte die plek bood aan 60 personen, gaat gebruikt worden voor museale functies en voor exposities. Overigens blijft het wel mogelijk om in een andere ruimte in Kasteel Hoensbroek te trouwen. Daarnaast kan in Heerlen getrouwd worden in het Stadhuis en in kasteel Terworm.

2007/20176 Uitbetaling Algemene Bijstand 65-plussers laten uitvoeren door de SVB.

Zie persbericht


---- --
Met ingang van 1 januari 2008
SVB Betaalt aanvullende bijstand 65-plussers

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om per 1 januari 2008 de aanvullende bijstand voor mensen van 65 jaar en ouder te laten uitbetalen door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De AOW en een eventuele aanvullende bijstand kunnen dan door één organisatie worden uitbetaald.

De SVB is de instantie in Nederland die de AOW uitbetaalt aan 65-plussers. Senioren die geen volledige AOW krijgen en ook geen aanvullend pensioen hebben, kunnen aanvullende bijstand krijgen. Echter; niet iedereen die daarvoor in aanmerking komt, weet dat. Daarnaast zijn er ook mensen die niet bij de gemeente willen aankloppen voor een aanvullende uitkering. Het gevaar bestaat dat deze mensen met hun inkomen behoorlijk onder het bijstandsniveau uitkomen.

Nu de SVB gaat zorgen voor de uitbetaling van de aanvullende bijstand wordt deze vorm van verborgen armoede voorkomen. 65-plussers die niet weten dat deze mogelijkheid bestaat worden door de SVB op de hoogte gebracht. Ook hoeven ze niet meer aan te kloppen bij naar de gemeente. Het betekent ook minder papierwerk omdat mensen nog maar te maken hebben met slechts één uitkerende instantie. In Heerlen gaat het naar verwachting om ongeveer vijftig personen die van deze regeling gebruik gaan maken .

HEERLEN, 16 oktober 2007
Concernstaf Communicatie
Monique Leurs
(045) 560 40 70
06 - 30731041 (buiten kantooruren)
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s


---- --