Vereniging Milieudefensie

Burma Centrum Nederland en Milieudefensie zeer verheugd over versterking economische sancties

EU zet stap in goede richting met instellen sancties Burma

Amsterdam, 16 oktober 2007 - Burma Centrum Nederland en Milieudefensie verwelkomen de beslissing van de Europese Unie om gerichte economische sancties in te stellen tegen de Birmese junta. De Europese raad heeft op 15 oktober besloten tot een verbod op investeringen en import van Birmees hout, metalen en edelstenen. Er wordt daarnaast nog nagedacht over een ban op alle nieuwe investeringen als de junta weigert de dialoog met de democratische oppositie aan te gaan. Ook moeten politieke gevangenen worden vrijgelaten.

Maandagavond werden deze beslissingen bekend na afloop van de vergadering van de Europese Raad. De opstand van de monniken en burgers in Birma en de zeer gewelddadige reactie van de junta waren doorslaggevend voor de beslissing van de Europese Unie.

Jarenlang hebben Burma Centrum Nederland en Milieudefensie samen met de democratische oppositie van Birma, internationale milieu, mensenrechtenorganisaties en vakbonden gestreden voor economische sancties.

Zij zijn verheugd dat de handel in het Birmese teak, dat in Europa voornamelijk op luxe zeiljachten wordt gebruikt, nu eindelijk verboden wordt. De handel in dit conflicthout financiert direct het gewapende conflict in Birma, omdat de junta een monopolie op deze handel heeft. De houtkap is op dit moment destructief voor mens en milieu: dwangarbeid wordt door het bosbouw staatsbedrijf ingezet en het zeer dure teakhout wordt zó snel uit de bossen geroofd dat het binnen 8 jaar verdwenen is.

Anne van Schaik van Milieudefensie: "De hout en jachtbouwsector in Nederland beroept zich steeds op het gebrek aan alternatieven voor Birmees teak op luxe zeilschepen. Er zijn echter wel degelijk alternatieven en we verwachten dat de houtsector die alternatieven verder ontwikkelt en op zeer korte termijn op de bootjes gaat timmeren."

Deze sancties zullen de junta daar raken waar ze dat het hardst voelen, in hun portemonnee. 11% van de buitenlandse inkomsten verkreeg de junta uit de handel in hout. Een verbod op investeringen hangt nog in de lucht en zal de druk op de junta hoog houden. Burma Centrum Nederland: "Het is een belangrijk moment waarin de gehele EU heeft gekozen voor sancties in die sectoren die de junta raken. Dit is een belangrijk signaal aan de bevolking van Birma, dat de EU het gewelddadig optreden van het Birmese regime niet tolereert en een duidelijke daad heeft gesteld". De EU zou hier wel een duidelijke tijdslijn aan moeten verbinden en daarnaast een verbod instellen op financiële transacties, investeringen en handel in de olie- en gassector.

Staatssecretaris Timmermans was bij de raadsvergadering aanwezig voor de Nederlandse regering. Nederland staat samen met het Verenigd Koninkrijk binnen Europa bekend als groot voorvechter van economische sancties en verdient dan ook lof voor de positieve bijdrage aan de raadsbeslissingen van maandag.