Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA vraagt meer middelen voor buitenschoolse opvang (16/10/07)

Deze week lanceerde Vlaams minister Vanackere de idee om de infrastructuur- en veiligheidsnormen voor de initiatieven voor buitenschoolse opvang te versoepelen, de diplomavereisten te herbekijken en te werken aan administratieve vereenvoudiging. N-VA steunt de minister in deze betrachting en hoopt dat hierdoor meer doch nog steeds kwaliteitsvolle opvangplaatsen gerealiseerd kunnen worden voor de schoolgaande kinderen.

Bij monde van Vlaams volksvertegenwoordiger Helga Stevens vraagt N-VA echter dat er ook aandacht wordt besteedt aan de financiering. Uit het antwoord van zijn voorganger, Inge Vervotte, op een schriftelijke vraag van Helga Stevens bleek namelijk dat er 2690 plaatsen buitenschoolse opvang in erkende initiatieven buitenschoolse opvang noch door het FCUD, noch door Kind en Gezin worden gesubsidieerd. 410 plaatsen daarvan dateren nog van vóór de mogelijkheid tot Kind en Gezin-subsidiëring (opgestart in 2000) en kunnen geen FCUD-subsidiëring krijgen, onder meer omdat ze gesitueerd zijn in schoolse lokaties. Na 2000 gaf Kind en Gezin echter nog voor 2280 plaatsen erkenningen zonder subsidiëring. Daarmee bedraagt het aandeel niet gesubsidieerde plaatsen in erkende initiatieven voor buitenschoolse opvang 10,99% op het totaal van 24.471 plaatsen. Veel gemeenten willen inspanningen leveren maar kunnen het aantal plaatsen natuurlijk niet blijven uitbreiden als daar geen subsidies tegenover staan.

Op 24 november 2006 stelde Inge Vervotte al in de commissie Welzijn dat zeker met betrekking tot de buitenschoolse opvang een inhaalbeweging noodzakelijk is omdat daar de kloof tussen vraag en aanbod groter is dan bij de voorschoolse opvang. Al zijn deze kinderen natuurlijk wel sneller zelfredzaam dan diegenen waarvoor voorschoolse opvang nodig is.

De N-VA dringt er op aan dat ook dit financieel aspect niet uit het oog verloren wordt. Zoniet vallen de financiële lasten steeds meer ten laste van de lokale overheden. Helga Stevens richt hierover een vraag om uitleg aan Vlaams minister Vanackere. Zij zal ook de reactie van de minister vragen op de vaststelling dat het aandeel inkomensgerelateerde opvang, dus met sociale correctie, jaar na jaar afneemt. In 2003 was nog 51,9% van de opvangplaatsen van de voorschoolse en naschoolse opvang inkomensgerelateerd. In 2007 is dit aandeel geslonken tot 47,1%.

Auteur:
Vlaams volksvertegenwoordiger
Helga Stevens

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be