Ingezonden persbericht


Persbericht Vitens

Wereldwijd uniek concept ontkleuring drinkwater

Utrecht/Leeuwarden, 15 oktober 2007. Tijdens het openingscongres van het Technologisch Top Instituut voor Watertechnologie (TTIW) op 16 oktober in Leeuwarden presenteert het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, Vitens, twee innovatieve concepten voor de drinkwaterzuivering. Een techniek voor de ontkleuring van drinkwater is een belangrijk item in de Vitens-stand op de demovloer. Deze techniek is wereldwijd uniek en biedt vele voordelen. Op 17 oktober wijdt Vitens een lezing aan de verbetering van de kwaliteit van membraanconcentraat, zodat dit bij lozing nog ruimer binnen de milieunormen blijft. Prins Willem-Alexander bezoekt en opent het congres op dinsdag.

De unieke techniek die Vitens ontwikkeld heeft voor ontkleuring van drinkwater betreft een zeer efficiënte toepassing van ionenwisseling. Hiermee is ook van moeilijk te zuiveren grondwater perfect drinkwater te maken. Vitens past het concept met zes gekoppelde ionenwisselaars al toe in productiebedrijf Oldeholtpade (Zuid-Friesland). Hiermee is Vitens als eerste erin geslaagd ionen-wisseling voor grootschalige drinkwaterproductie in te zetten tegen acceptabele kosten en een minimale milieubelasting. In de praktijk werkt het systeem zo goed dat de gelige kleur van het water nog verder verlaagd is dan verwacht (kleurverlaging uitgaand water 15 > ca. 2 mg PtCo/l).

Deze geslaagde inzet van ionenwisseling heeft onder meer als voordeel dat strakkere kwaliteits-normen voor drinkwater haalbaar worden. Daarnaast zijn grondwaterwinningen te verplaatsen naar gebieden met een mindere kwaliteit water, bijvoorbeeld om een kwetsbaar gebied te ontzien. Bovendien bespaart deze methode enorm op grondstoffen, kosten en vooral op afval, vergeleken met traditionele technieken.

De lezing van Vitens-procestechnoloog Ron Jong gaat over een ander innovatief concept: de verbetering (fine tuning) van membraanconcentraat voor lozing. Vitens past membraanfiltratie toe bij het gecombineerd ontharden, ontkleuren en verwijderen van bestrijdingsmiddelen uit grond-water. De stoffen die daarbij verwijderd worden, komen samen in een concentraatstroom (ca 20% van de voedingsstroom). De concentraatstroom wordt geloosd op oppervlaktewater. Vitens zorgt uiteraard dat deze lozing ruim aan de uitgebreide nationale en Europese normen voldoet om het milieu te beschermen. Vitens ziet het als uitdaging om het membraanfiltratieproces en de daarbij gebruikte chemicaliën zo te optimaliseren dat lozing mogelijk is. Bij een membraanfiltratie in Dinxperlo (Gld.) heeft Vitens bijvoorbeeld samen met een leverancier een nieuwe kristallisatie-remmer (antiscalant) ontwikkeld waardoor het geloosde concentraat ruim binnen de lozingsnorm van fosfaat blijft, iets wat met de bestaande antiscalants niet gelukt was.

Vitens heeft als grootste drinkwaterbedrijf van Nederland een toppositie in de levering van drink-water en is ook op energieke wijze actief in industrieel water en internationale waterprojecten.

//// Einde persbericht ////