Socialistische Partij

Afschaffen basisbeurs bedreigt toegankelijkheid onderwijs

16-10-2007 * De SP vindt de uitgelekte plannen van minister Plasterk (Onderwijs) om de basisbeurs voor studenten af te schaffen erg onverstandig. Tweede Kamerlid Renske Leijten: "Met het afschaffen van de basisbeurs komt de toegankelijkheid van studeren in gevaar. Vooral jongeren uit gezinnen met een laag inkomen durven vaak niet te studeren, als dat betekent dat ze aan grote leningen vast komen te zitten." De SP wil snel een debat over de voorstellen.

Het huidige leensysteem, dat bestaat naast de basisbeurs, is volgens de SP nu al een barrière voor jongeren om te gaan studeren. "Veel jongeren willen wel studeren, maar kijken op tegen de torenhoge schulden waarmee ze opgezadeld worden. Die groep zal groter worden als de basisbeurs verdwijnt."

Minister Plasterk heeft grote problemen om in zijn begroting de extra investeringen voor de bestrijding van lerarentekorten te vinden. De commissie Rinooy Kan berekende dat hiervoor één miljard euro nodig is. Leijten: "Extra geld voor leraren is hard nodig, maar het is fout om de rekening bij de studenten neer te leggen. Met schuiven binnen de begroting komen we er niet, er moet echt extra geld naar onderwijs. Anders lossen het probleem niet op, maar vervangen we het slechts door een ander probleem."

Leijten wil snel een debat met de minister. "Er gaan al tijden geruchten over wie de oplossing voor het lerarentekorten gaan betalen, het wordt tijd voor duidelijkheid."