Gemeente Hilversum

Energie van jeugd beter benutten

16 oktober 2007
Centra voor Jeugd en Gezin, 'brede scholen' en preventie riskant alcoholgebruik. Het is maar een greep uit het actieplan Jeugdbeleid, waar wethouder Erik Boog vorige week dinsdag de leden van de commissie Welzijn mee boeide. Het actieplan is het resultaat van gesprekken en werkbezoeken met jongeren, maatschappelijke instellingen en organisaties over de vraag hoe de eerder vastgestelde programma's 'Jeugd en meedoen', 'Jeugd in huis', 'Jeugd op school of aan het werk' en 'Jeugd in hun vrije tijd' het best invulling kunnen krijgen.

Jeugd geeft dynamiek en biedt extra kansen voor creativiteit en experimenten. Jongeren willen uitgedaagd en geprikkeld worden. Ze willen allemaal ergens kampioen in worden. Deze heftige drang om talent te laten bloeien, geeft de stad vitaliteit en uitstraling: kwaliteiten die Hilversum ten volle wil benutten. Maar ook vergroot een deel van de jeugd de kans op overlast, kleine criminaliteit en gevoelens van onveiligheid. Er is dus alle reden om jeugdbeleid stevig en in samenhang met andere beleidsterreinen aan te pakken.

Tijd voor Talent
Om initiatieven van kinderen en jongeren beter te benutten, wordt jaarlijks EUR 30.000,- extra vrijgemaakt. Met dit geld kan de jeugd laten zien waar ze goed in is. Zelf bedachte ideeën van kinderen en jongeren kunnen in aanmerking komen voor een activiteitenbijdrage. Ze moeten de jeugd dan wel op een positieve manier in de schijnwerpers zetten, blijk geven van eigen initiatief en verschillende kinderen en jongeren bij elkaar brengen. Onderscheid zal worden gemaakt tussen kleine initiatieven en grote activiteiten. Tijdens verschillende sessies is overigens gebleken dat weinig jongeren aan besluitvorming willen deelnemen. Ze willen snel resultaat zien, snel weten van er van hen wordt verwacht en wat ze van de gemeente kunnen verwachten. Daarom is er nu geld om incidentele activiteiten en initiatieven te ontwikkelen.

Jongerenonderzoek
Dat Hilversum in de ogen van jongeren goed scoort, bleek nog onlangs tijdens een enquête onder jongeren. Die leverde de gemeente gemiddeld een 7,4 op. Belangrijkste knelpunt bleek de jongerenhuisvesting. Van alle respondenten gaf 5% aan vaak problemen te ervaren. Van de meisjes gaf 20% aan uitgaan onveilig te vinden. Het laagst scoorde het Van Riebeeckkwartier: 6,4.

De presentatie van het Jeugdbeleid en het jongerenonderzoek 2007 zijn te vinden door te klikken op link aan de rechterkant van dit scherm. Zie het origineel