Gemeente Hilversum

Weesfietsen bij station wachten op eigenaars

16 oktober 2007
Steeds vaker verwijdert de gemeente verkeerd geparkeerde fietsen bij het centrale station. Die fietsen worden dan verplaatst naar de twee fietsverzamelplaatsen verderop. Het probleem is echter dat deze rijwielen niet altijd worden opgehaald door hun rechtmatige eigenaars, die ook niet bekend zijn bij de gemeente. Zo zijn er inmiddels tientallen van deze weesfietsen die er de oorzaak van zijn dat de verzamelplaatsen vol zijn. De gemeente ziet haar burgers, en dus ook de eigenaars van deze weesfietsen, graag op hun rijwiel. Fietsen is immers gezond, milieuvriendelijk en de berijders zorgen ervoor dat er minder files ontstaan.

Een klein jaar geleden begon de afdeling Beheer Openbare Ruimte (BOR) met het tweemaal verwijderen van foutgeparkeerde fietsen bij het centrale station. Mede door de aanleg van de langzaam verkeer-tunnel en de verbouwingen van het station werd de resterende ruimte voor de nood- en hulpdiensten, bezoekers van station en UWV beperkt. Daarom werden de routes die vrij moesten blijven aangegeven met gele lijnen. Sedertdien worden rijwielen die toch binnen die gele lijnen staan, verplaatst naar de twee fietsverzamelplaatsen. Eén verzamelplaats bevindt zich aan de oostkant van het station ter hoogte van het kantoor van Connexxion. De tweede plaats is op de hoek van de Schapenkamp/Stationsstraat tegenover de bruidsmodezaak.

Tot deze zomer verwijderde de afdeling BOR wekelijks zo'n twintig fietsen die de eigenaars dan konden ophalen op één van de verzamelplekken. Bij de uitgang van het station staat een oranje bord met daarop de tekst "Fiets kwijt? Kijk eerst bij de verzamelplaatsen". Mensen die hun bij het station geparkeerde fiets kwijt zijn, worden door gemeente en politie gewezen op de verzamelplaatsen.

Overvol
Na de zomervakantie moest de afdeling opeens meer fietsen verplaatsen. "Waarom"?, herhaalt Edwin Voorsluijs van BOR de vraag. "We kunnen er alleen maar naar gissen. We denken dat er meer mensen zijn gaan fietsen. Daarom is het zo jammer dat een deel van hen nu zijn fiets mist". Feit is dat zijn afdeling wekelijks zo'n vijftig rijwielen naar de verzamelplaatsen brengt die nu overvol zijn.

Kortom: bent u uw fiets kwijt, kijk dan eens op de verzamelplaatsen.