Gemeente Groningen

OOG-TV begint serie over duurzaamheid in Groningen Hou wat? Hou wortol?! Het is de titel van een nieuw programma op OOG-TV. Voor jongeren, over duurzaamheid in de stad, in opdracht van de gemeente. In Hou wortol?! - slang-Gronings voor `Hoe wordt het allemaal?!' - laat zien wat Groningen aan duurzaamheid doet. De eerste van tien afleveringen is te zien op woensdag 17 oktober.

Hou wortol?! is een productie van de televisiemakers van het jongerenprogramma TOFJA. Kenmerken van hun aanpak: snelle montage, scherpe vragen en humor. In de eerste van de tien afleveringen vertellen jongeren wat ze doen aan energiebesparing en wat de term duurzaam voor hen betekent. Ook is er een impressie van het Stadsdebat en strijden raadslid Geert Spieker en verkeerseconoom Jan Oosterhaven om de eretitel wie het zuinigst kan autorijden.

Beetje brutaal
De serie wordt gemaakt in opdracht van de gemeente, die van Groningen de duurzaamste stad van Nederland wil maken. Initiatiefnemer Miekel van der Zande van de Milieudienst vertelt hoe Hou wortol?! er is gekomen: "In februari van dit jaar keek ik naar het programma Llinke Soep van die nieuwe omroep Llink. Dat ging over duurzaamheid, energie besparen en bekende Nederlanders. Een fris en beetje brutaal programma. Heel aansprekend. Ik dacht: daar zouden we een Groningse variant van moeten hebben. Want via een tv-programma kun je heel veel mensen bereiken over het onderwerp duurzaam Groningen."

Tafel
"Ik ben gaan praten met OOG-TV", vervolgt Van der Zande. "Wat bleek? Het team van TOFJA wilde een nieuw programma maken, maar had nog geen inhoud. Wij hadden vanuit de gemeente de inhoud, namelijk zo veel mogelijk communiceren over `Groningen, de duurzaamste stad', maar nog geen vorm. We gingen om de tafel en kijk! Kijk vooral, zou ik zeggen."

Lespaketten
Hou wortol?! is vanaf 17 oktober op woensdagavond vanaf 17.45 uur elk halfuur te zien op OOG TV. De uitzendingen zijn ook te bekijken via duurzaamstestad.groningen.nl. Daar vind je ook tips die in het programma aan bod komen. De serie gaat mogelijk ook gebruikt worden in lespakketten voor Groningse scholieren.
Gepubliceerd op: vrijdag 12 oktober 2007