Overheid VS eert Z.H. de Dalai Lama met de Congressional Gold Medal

16/10/2007 09:41



International Campaign for Tibet



Overheid VS eert Z.H. de Dalai Lama met de Congressional Gold Medal; President Bush reikt deze uit op woensdag 17 oktober.

De Dalai Lama neemt op woensdag 17 oktober in Washington de prestigieuze Congressional Gold Medal in ontvangst uit handen van president George Bush. De 72-jarige boeddhistische leider ontvangt de prijs als erkenning van zijn inspanningen voor religieuze harmonie, geweldloosheid en mensenrechten. De Dalai Lama strijdt sinds 1959 voor autonomie voor Tibet, dat in 1949 werd bezet door China.

Mevrouw Tsering Jampa, directeur van ICT Europe zegt, "De politieke boodschap die uitgaat van deze toekenning is van enorm belang voor Tibet en het Tibetaanse volk. Het betekent internationale erkenning voor de inspanningen van de Dalai Lama om via dialoog een oplossing te vinden voor de problemen in Tibet. China zou de weerstand en boosheid als reactie op deze onderscheiding moeten laten varen. Daarnaast moet China toenadering tot de Dalai Lama zoeken door rechtstreekse onderhandelingen met hem aan te gaan, juist nu, in dit belangrijke jaar in de aanloop naar de Olympische Spelen in Beijing in 2008."

Prominente niet-Amerikanen die eerder de Congressional Gold Medal in ontvangst namen zijn onder anderen Nelson Mandela en Koningin Beatrix, die de prijs in 1982 kreeg als erkenning van 200 jaar economische en diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en de Verenigde Staten.