Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer neemt Urgenda in ontvangst

16-10-2007

Minister Cramer is enthousiast over de Urgenda, een actieplan van verschillende maatschappelijke en wetenschappelijke organisaties voor innovatie om Nederland duurzamer te maken. Het is een strategisch plan met concrete stappen voor de korte én lange termijn. 'Mijn handen beginnen te jeuken als ik dit lees', aldus de minister die het plan maandag in Den Haag in ontvangst nam.

De Urgenda schetst de urgentie om Nederland de komende leefbaar te houden. De komende 50 jaar verandert er meer dan in de voorgaande eeuwen. 'We leven dan met meer vooral oudere mensen, meer huizen en veel meer autos en vliegtuigen. Het water stijgt en het weer wordt extremer', zegt Jan Rotmans, wetenschappelijk directeur van het kennisnetwerk voor systeeminnovatie KSI en een van de opstellers van de Urgenda.
De Urgenda wil binnen een jaar een duurzaamheidsplatform oprichten en twee grote projecten icoonprojecten - starten, bijvoorbeeld Duurzaam Texel en Duurzaam IJmeer. Over twee jaar wil Urgenda bereiken dat in alle sport-, bedrijfs- en overheidskantines het eten is en alle campussen van de universiteiten klimaatneutraal zijn. In 2011 moet er een duurzame huishoudbeurs zijn en een minister voor duurzame ontwikkeling. En over vijf jaar vwil de Urgenda dat de glastuinbouw geen fossiele energie meer verbruikt en 100.000 huishoudens met windturbines en zonnepanelen hun eigen energie produceren. Cramer: 'Het plan gaat er vanuit dat we stap voor stap met praktische acties Nederland gaandeweg duurzamer te maken. Ik hou van praktisch realisme.' In het actieprogramma Schoon en zuinig werkt de minister aan de ambitieuze plannen van het kabinet om Nederland duurzamer te maken.

Meer informatie


* Dossier Duurzame ontwikkeling

* Dossier Energiebesparing

* Programma Schoon en Zuinig

* Website Urgenda: http://www.urgenda.nl