Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 17 oktober

Fryslân, 17-10-2007 * Politieberichten van dinsdag 16 oktober 07.00 uur t/m woensdag 17 oktober 07.00 uur

Drachten: inbraak school
De politie onderzoekt aan de Dwarsdyk een inbraak in een school waarbij in de nacht van maandag op dinsdag twee flatscreens en een toetsenbord uit een lokaal gestolen zijn. Men drong de ruimte binnen door een ruit kapot te slaan. Een 50-jarige inwoonster van Drachten deed aangifte.

Sint Nicolaasga: elf boetes tijdens snelheidscontrole
De politie heeft dinsdagochtend aan de Huisterheide een snelheidscontrole uitgevoerd waarbij tientallen weggebruikers gecontroleerd zijn. Op dat traject is een maximumsnelheid van 60 km/uur van kracht. De controle is mede uitgevoerd na klachten uit de omgeving. Er zijn 11 bekeuringen uitgeschreven waarbij snelheden gemeten werden tussen 69 en 85 km/uur. Het viel de politie op dat ook wijkbewoners in overtreding waren. Over het algemeen reageerden de weggebruikers positief op de controle van de politie.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen van poging overval juwelier De politie is een onderzoek gestart na een poging tot een gewapende overval van een juwelier aan de Kelders. Een tot nu toe onbekende man bedreigde het winkelpersoneel met een vuurwapen. Er is niets weggenomen en de verdachte is zonder buit te voet vertrokken in de richting van de Korfmakersstraat. De juwelier schakelde de politie in. Omdat er een goed signalement van de verdachte bekend was, maakte de politie een zoekslag in de omgeving. In een tankstation aan de Drachtsterweg zag de politie vier mannen staan, waarvan er één voldeed aan het signalement van de overvaller. De vier werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na onderzoek bleek echter dat ze niets met de overval te maken, waarna ze weer het bureau mochten verlaten. De politie komt graag in contact met getuigen van de overval. De overvaller is een lichtgetinte man tussen 18 en 22 jaar en 1.70 meter lang. Tijdens de overval droeg de verdachte een nylon kous over zijn gezicht. Verder droeg de man een zwarte sportieve stoffen jas met een capuchon en een blauwe stoffen broek. Daarnaast komt de politie graag in contact met getuigen die mogelijk iets of iemand hebben gezien in de omgeving van de juwelier aan de Kelders. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000.

Drachten: aanrijding met letsel
De politie heeft dinsdagochtend aan De Lange West hulp verleend na een aanrijding tussen een personenauto en een fietser waarbij een 30-jarige fietser uit Groningen gewond raakte. Het ongeval ontstond toen een 33-jarige automobilist uit Drachten in de richting van de Noorderhogeweg reed. De fietser reed op de Oliemolenstraat en wilde via de rotonde in de Lange West de Tijen oprijden. De fietser is op de rotonde door de automobilist aangereden. Aanvankelijk bleek het letsel van de fietser zich te beperken tot een geschaafde knie en elleboog. Toen hij zijn weg op de fiets vervolgde, werd hij onwel. Hij is ter controle per ambulance naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht.

Haulerwijk: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op de Oosterwoldseweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een fietser uit Haulerwijk (leeftijd onbekend) gewond raakte. Een 76-jarige automobilist uit Nieuw Roden verleende geen voorrang aan de fietser en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar ziekenhuis in Drachten.

Olterterp: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag op het fietspad naast de Van Harinxmaweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 65-jarige fietsster uit Drachten gewond raakte. Een 23-jarige bromfietser uit Harkema schrok van twee fietsende tegenliggers. Hij probeerde een aanrijding te voorkomen door uit te wijken, maar daarbij kwam hij frontaal in botsing met de 65-jarige vrouw. Het slachtoffer werd met letsel aan haar been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Joure: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Spegel. Dinsdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit het de woning werden een tv, een spelcomputer en een portemonnee weggenomen. De 66-jarige bewoner deed aangifte.

Terwispel: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding De politie heeft dinsdagavond op de A7 nabij Terwispel het rijbewijs van een 27-jarige automobiliste uit Meppel ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De vrouw passeerde met hoge snelheid een onopvallende politieauto. Na een snelheidsmeting bleek de vrouw 145 kilometer per uur te rijden. Op de A7 ter hoogte van Terwispel geldt op dit moment een snelheidsbeperking van 90 kilometer per uur. Gezien de overschrijding van de maximumsnelheid met 55 kilometer per uur werd het rijbewijs van de verdachte ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: politie neemt minibike in beslag
De politie heeft dinsdagavond de minibike van een 17-jarige inwoner van Heerenveen in beslag genomen. Agenten zagen omstreeks 21.30 uur een onverlichte minibike met hoge snelheid over het Burgemeester Kuperusplein rijden. Na een achtervolging, waarbij snelheden van 80 kilometer per uur werden bereikt, kon de coureur op het fietspad richting Skoatterwald aan de kant worden gezet. Omdat de bestuurder zich niet kon legitimeren werd hij overgebracht naar het politiebureau. Hier werd zijn identiteit vastgesteld. Tevens werd zijn minibike in beslag genomen. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de jongen het bureau verlaten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor diefstal fiets
De politie heeft dinsdagavond op de Harlingerstraatweg een 16-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling van een fiets. Maandagavond was de fiets weggenomen bij een sportschool in de stad. De echtgenoot van de eigenaresse, een agent, zag dinsdagmiddag de fiets te koop staan op internet. Hij maakte vervolgens een afspraak met de verkoper bij een tankstation aan de Harlingerstraatweg. De verkoper, de 16-jarige Leeuwarder, kwam op het afgesproken tijdstip naar het tankstation. Hij werd aangehouden op verdenking van heling. De jongen werd overgebracht naar het politiebureau. Hier bekende de verdachte dat hij de fiets maandagavond had gestolen. De jongen mocht na verhoor en een proces-verbaal het bureau verlaten. De fiets is inmiddels weer in het bezit van de rechtmatige eigenaar.

Twijzelerheide: politie houdt verdachte aan voor handel in softdrugs De politie heeft dinsdagavond op de Ikewei een 26-jarige inwoner van Zwagerbosch aangehouden op verdenking van het handelen in softdrugs. Agenten zagen nabij de kruising van Ikewei met het Wyldpaed drie jongeren staan. Omdat er een vermoeden bestond dat er werd gehandeld in softdrugs werden de drie aangesproken. De 26-jarige ging er echter vandoor. Na een achtervolging kon hij worden aangehouden. Tijdens zijn vlucht gooide de verdachte een heuptasje in de struiken. Na onderzoek bleek dat er in het tasje 16 zakjes met softdrugs zaten. Ook in de kleding van de man vonden de agenten nog eens drie zakjes. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: rijden onder invloed van alcohol
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op het Looijerpad een 35-jarige automobilist uit Drachten aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Na een controle bleek de bestuurder onder invloed van alcohol te verkeren. De verdachte werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 665 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Wolvega: inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Van Harenstraat. Omstreeks 03.00 uur hoorde een voorbijganger een harde knal en zag vervolgens dat er een man vandoor ging. De voorbijganger schakelde direct via 1-1-2 de politie in. In eerste instantie gingen de agenten er vanuit dat het om een vernieling van de toegangsdeur ging. Na onderzoek bleek echter dat de kassa met daarin een geldbedrag uit de winkel was weggenomen. Een 35-jarige inwoner van Wolvega deed namens het winkelbedrijf aangifte.