Senternovem



17-10-2007 | Gelijkwaardigheidsverklaringen EPC-berekeningen

SenterNovem adviseert gemeenten niet akkoord te gaan met niet, slecht of onjuist onderbouwde gelijkwaardigheidsverklaringen, die als onderdeel van de EPC-berekening worden ingediend bij bouwvergunningaanvragen.

Sinds de aanscherping van de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) voor woningbouw naar 0,8 ontvangen gemeenten erg veel gelijkwaardigheidsverklaringen bij EPC-berekeningen. Er zijn signalen dat in een aantal gevallen via gelijkwaardigheidsverklaringen op papier ogenschijnlijk wordt voldaan aan de vereiste EPC, zonder dat dit werkelijk het geval is. Daarom wordt gemeenten geadviseerd een heldere en toetsbare onderbouwing op te vragen en verzoeken om gelijkwaardigheid niet zo maar te accepteren.

Een juiste EPC-berekening is gebaseerd op NEN 5128:2004 (voor woningbouw) en NEN 2916:2004 (voor utiliteitsbouw). Het Bouwbesluit
2003 geeft de mogelijkheid om - indien aantoonbaar sprake is van een gelijkwaardige energiezuinigheid - van de norm af te wijken en een gelijkwaardigheidsverklaring mee te zenden. Het is aan de gemeente als bevoegd gezag om te beoordelen of er daadwerkelijk sprake is van gelijkwaardigheid.

Gelijkwaardige oplossingen kunnen door de gemeente worden voorgelegd aan de Werkgroep Gelijkwaardigheid van de Vereniging Stadswerk Nederland. De werkgroep beoordeelt deze en voorziet ze van een advies, zodat de oplossingen landelijk kunnen worden toegepast. Via www.bouwbesluit.nl kan het protocol gedownload worden voor het indienen van een aanvraag. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de secretaris van de Werkgroep Gelijkwaardigheid, de heer dr. ir. M. (Rien) van Overveld, overveld@bouwbesluit.nl.

Voor de duidelijkheid: bovenstaande informatie heeft geen betrekking op bij de EPC-berekening meegezonden, erkende kwaliteitsverklaringen. Wanneer er sprake is van een erkende kwaliteitsverklaring, dient het bevoegd gezag deze te accepteren. Een erkende kwaliteitsverklaring is gebaseerd op een beoordelingsrichtlijn van de Stichting Bouwkwaliteit en afgegeven door een door VROM erkende certificeringsinstelling. Op de website van de Stichting Bouwkwaliteit (www.bouwkwaliteit.nl) is de juistheid en geldigheid van de kwaliteitsverklaring na te trekken.

Dit bericht is opgesteld in overleg met VROM en VNG. Ter ondersteuning van gemeenten bij de toetsing van EPC-berekeningen en het toezicht op de bouwplaats heeft SenterNovem hulpmiddelen voor gemeenten ontwikkeld. Meer informatie over deze hulpmiddelen en over kwaliteits- en gelijkwaardigheidsverklaringen is te vinden op de website www.senternovem.nl/epn/handhaving. Voor vragen: helpdesk gemeenten, tel: 030-2393533, gemeenten@senternovem.nl.