Gemeente Gouda


Persbericht: Gouda vraagt Provincie nu knoop door te hakken (16-10-2007)

De gemeente Gouda vraagt Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) om de ruimtelijke problematiek voor de stad op te lossen. Grenscorrecties met Waddinxveen, Moordrecht en Zevenhuizen-Moerkapelle zijn nodig om Gouda verder te ontwikkelen als centrumstad. Dit staat in de brief die de gemeente op 12 oktober heeft gestuurd aan Gedeputeerde Staten.

Inspanningen van de kant van Gouda om - op verzoek van de provincie - in overleg te gaan met buurgemeenten en zo van onderaf te komen tot oplossingen, zijn niet beantwoord. Met Waddinxveen heeft wel overleg plaatsgevonden, maar dit heeft nog niet tot resultaat geleid. Moordrecht en Zevenhuizen-Moerkapelle hebben niets laten horen op de Goudse uitnodiging.

Het college van Gouda ervaart dit als uitermate teleurstellend. Dit wordt versterkt door het rapport 'de knoop ontward' dat de gemeente Moordrecht heeft laten opstellen zonder overleg. Burgemeester Wim Cornelis: "Alle buurgemeenten hebben in eerdere stadia de problematiek van Gouda erkend. Dat zij vervolgens niet bereid zijn om mee te werken aan de oplossing valt enorm tegen. De voorgestelde grenscorrecties zijn minimaal noodzakelijk om verdere krimp qua inwoneraantal van onze beklemde stad te voorkomen en het voorzieningenniveau op peil te houden. Dat is ook juist in het belang van de buurgemeenten. Gouda stelt zich altijd coöperatief op. De eenzijdige actie van de gemeente Moordrecht heeft ons dan ook verrast. Wederhoor had de kwaliteit van het rapport aanzienlijk kunnen verbeteren. Daar is kennelijk bewust niet voor gekozen. Wij ervaren deze actie als een voorbeeld van het ontbreken van de bereidheid tot samenwerking. Wij gaan er vanuit dat de provincie hier geen genoegen mee neemt en de juiste besluiten neemt om te komen tot een voor Gouda als centrumstad adequate oplossing."

Bijlagen
brief aan gemeente Moordrecht
brief aan gedeputeerde Staten
Boekje Gouda groeit