Leger des Heils

Handen ineen voor hostel Leidsche Rijn

10/11/2007
In Leidsche Rijn gaat het nieuwe hostel onderdeel uitmaken van een wooncomplex. De gemeente Utrecht, woningcorporatie Portaal en het Leger des Heils hebben de handen hiervoor ineengeslagen. Op 11 oktober zetten zij hun handtekening onder de huur- en
samenwerkingsovereenkomsten. Samen zorgen zij ervoor dat halverwege 2009 35 verslaafde dak- en thuislozen kunnen wonen in dit hostel.

Doorstromers
Het hostel Leidsche Rijn maakt deel uit van één van de appartementencomplexen met sociale huurwoningen van Portaal. Het biedt plaats aan 35 mannen en vrouwen. De toekomstige bewoners zijn verslaafd aan harddrugs en wonen al enige tijd in een van de bestaande hostels. Zij hebben geleerd structuur in hun leven te brengen en er is vaak weer contact met familie en vrienden. Deze doorstromers ontvangen weliswaar 24-uurs zorg, maar de faciliteiten bieden meer mogelijkheden tot het oefenen met zelfstandig wonen. Het Leger des Heils gaat het hostel beheren en biedt de zorg.

Samenwerking
Met de overeenkomsten is de samenwerking van de verschillende partijen geregeld. Daarbij gaat het om de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van het hostel. In 2005 zijn de eerste voorbereidingen gestart voor de bouw van deze woonvoorziening in deelgebied 't Zand in Leidsche Rijn.

Hostels wèrken
Het hostel is de negende woonvoorziening die de GG&GD in opdracht van de gemeenteraad realiseert via project BinnenPlaats. In totaal komen er tien hostels in de Utrechtse wijken; drie daarvan zijn tijdelijk. De ervaringen met de al geopende hostels zijn nog beter dan verwacht. De gezondheid en het welzijn van de bewoners verbeteren sterk en er is geen negatieve invloed op de veiligheid en leefbaarheid in de omgeving. Bijzonder is ook dat het draagvlak voor de hostels bij omwonenden sterk is toegenomen. Het goed en veilig functioneren van hostel Leidsche Rijn in combinatie met woningbouw is een belangrijk aandachtspunt voor de samenwerkingspartners en voor de architect.

Omgevingsbeheer
Bij de uitwerking van het ontwerp van hostel Leidsche Rijn zijn bewoners van 't Zand betrokken. Eind 2008 denkt de GG&GD een beheergroep te kunnen instellen. De gemeente, Portaal en het Leger des Heils vinden het belangrijk dat de omgeving van het hostel veilig, schoon en heel is en blijft. Daarvoor wordt een beheergroep ingesteld met omwonenden, politie, wijkbureau, Leger des Heils en gemeente. De beheergroep maakt een beheerplan waarin afspraken worden vastgelegd over het omgevingsbeheer. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om voldoende verlichting, aandacht van de politie en waar men terecht kan bij eventuele overlast. De gemeenteraad moet dit beheerplan goedkeuren.