Partij voor de Vrijheid (PVV)


woensdag 17 oktober 2007
Vragen van het lid De Roon (PVV) aan de minister van Justitie over de kosten van criminaliteit.


1.)
Onderschrijft u de conclusie van onderzoekers van de Stichting Economisch Onderzoek, dat de misdaad onze samenleving jaarlijks meer dan 20 miljard Euro kost (*) ? Zo neen, waarom acht u die conclusie onjuist?

2.)
Bent u het met mij eens, dat de maatschappelijke kosten van criminaliteit moeten worden verhaald op criminelen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, bent u bereid om - in samenspraak met uw collega van Financiën - over te gaan tot de invoering van een criminaliteitsbelasting, die wordt geheven naar aanleiding van iedere veroordeling ter zake van een misdrijf? Zo neen, waarom niet?
3.)
Bent u bereid om de opbrengsten van een dergelijke belasting aan te wenden ten behoeve van slachtoffers van criminaliteit en investeringen in meer recherchecapaciteit bij de politie en meer cellen om zware criminelen langdurig op te sluiten in plaats van hen taakstraffen op te laten leggen? Zo neen, waarom niet?

4.)
Bent u het met mij eens dat de kosten van bestrafffing van criminelen omlaag moeten, door versobering van de gevangenissen? Bent u in dat kader bereid om bij voorbeeld de verwarming in gevangenissen een paar graden lager te zetten, alle gevangenen op een sober dieet te zetten en gevangenen niet langer te verwennen met televisie, internetgebruik en boeken, kranten en tijdschriften? Welke andere maatregelen gaat u nemen om de kosten per gevangene te verminderen?

(*) De Telegraaf, 17 oktober 2007


____________________