Verbeterproces kerncentrale Borssele

In 2006 zijn door de Nederlandse nucleaire installaties 25 storingen gemeld bij de Kernfysische Dienst (KFD). Daarvan waren er 22 op INES-niveau 0; dat betekent dat het voorval van geen direct belang is voor de nucleaire veiligheid. In drie gevallen was er sprake van een storing op INES-niveau 1, eenmaal in de Kerncentrale Borssele (KCB) en tweemaal in Petten. Niveau 1 betekent een storing of abnormaliteit.

De INES-schaal loopt op tot niveau 7, dan is er sprake van een zeer ernstig ongeval zoals eenmaal in de kerncentrale van Tsjernobyl is gebeurd.

Uit de rapportage van de KFD blijkt dat het aantal storingen in de KCB is toegenomen. Omdat deze stijgende trend in 2005 reeds duidelijk werd, heeft de KFD, die toeziet op de continue verbetering van de nucleaire veiligheid, zijn zorg aan de KCB geuit. KCB heeft

een verbeterproces in gang gezet, waarvan de resultaten op korte termijn zichtbaar moeten zijn. In Nederland zijn vijf locaties met nucleaire installaties: Borsele, Petten, Delft, Almelo en Dodewaard. De kernreactor in Dodewaard is ontdaan van splijtstoffen en wordt over 40 jaar geheel ontmanteld.

Noot voor redacties (