Politie Haaglanden

Persberichten 17 oktober

Haaglanden, 17-10-2007

Buschauffeur merkt niets van aanrijding
Den Haag Een 45-jarige buschauffeur is dinsdagavond omstreeks zes uur op het Spui zonder het te merken over een 52-jarige Haagse voetganger heengereden. De exacte toedracht van het ongeval is nog onduidelijk, maar volgens getuigen reed de HTM-bus de man aan waardoor hij viel en door de bus werd overreden. Omdat de buschauffeur niets van de aanrijding merkte, reed hij door. Het slachtoffer is met een gebroken bekken naar het Westeinde Ziekenhuis vervoerd. De buschauffeur is kort na het ongeval door de HTM-centrale teruggeroepen. De Technische Ongevallen Dienst van Politie Haaglanden onderzoekt het ongeval.

Toevalstreffer
Den Haag Een reguliere controle van een automobilist resulteerde dinsdagmiddag in de aanhouding van een lang gezochte verdachte. Twee politieagenten controleerden omstreeks half vier op de Amsterdamse Veerkade de bestuurder van een auto en vroegen de man om zijn rijbewijs. De 24-jarige man uit Voorburg gaf direct aan niet over een rijbewijs te beschikken en werd aangehouden. Terwijl de agenten met de aanhouding bezig waren, kwamen er twee autos aanrijden. De vijf inzittenden wilden zich met de aanhouding bemoeien en de Voorburger probeerde aan een van hen een groot geldbedrag af te geven. Daarop werd de 24-jarige snel geboeid en in een politieauto gezet. Aan het politiebureau bleek dat de agenten een goede vangst hadden gedaan: hij bleek te worden gezocht voor afpersing en bedreiging met een vuurwapen en overtredingen van de opiumwet.

Fietsendieven in de kraag gepakt
Den Haag Twee mannen die op 16 oktober op de uitkijk stonden, terwijl hun handlanger een fiets aan het stelen was, liepen omstreeks 22.00 uur op de Beeklaan tegen de lamp. De twee liepen daar in de armen van toegesnelde politieagenten en werden door de melder van de diefstal herkend.

Beschonken achter het stuur
Den Haag Een 45-jarige man uit Schijndel had op dinsdagavond 16 oktober een borreltje te veel gedronken om nog achter het stuur te mogen kruipen. Om 23.45 uur hielden agenten hem aan op de Duinweg omdat hij 320 ugl blies. De alcohollimiet ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders geldt strengere regelgeving, voor hen ligt de limiet op 88 ugl (= 0,2 promille).

42 km te snel
Den Haag Een automobilist viel 16 oktober de twijfelachtige eer te beurt de snelste passant te zijn tijdens een snelheidscontrole op de Bezuidenhoutseweg. Hij reed 92 km/u, de maximum snelheid daar is 50 km/u. Van de 820 passanten kregen er in totaal 193 een bon.

Brand in hennepkwekerij
Den Haag Nadat de brandweer op dinsdag 16 oktober rond 19.30 uur was uitgerukt voor een brand in een pand aan de Dierenselaan werd in het betreffende pand een hennepkwekerij met ruim driehonderd planten aangetroffen. De brandweer ontdekte dat er kortsluiting was ontstaan bij de meter en dat de brand was overgeslagen naar een pand daaronder, waar een drogisterij gevestigd is. De kwekerij is ontmanteld en de planten zijn in beslag genomen en worden vernietigd. De politie stelt nader onderzoek in naar de bewoner(s) van het pand.

Bij een hennepactie ontdekte de politie op dinsdag 16 oktober rond 9.10 uur een hennepkwekerij in een pand aan de Weesperstraat. De 280 planten en de overige materialen die gebruikt werden voor de hennepkwekerij zijn in beslag genomen en zullen vernietigd worden. De politie stelt nader onderzoek in naar de bewoner van het pand.

Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandbare en zeer gevaarlijke situaties. Heeft u het vermoeden dat er een kwekerij bij u in de buurt zit, dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000

Val op, fiets verlicht
Voorburg - Nu de dagen weer korter worden, wordt de komende maanden extra gecontroleerd op fietsverlichting. De politie controleerde dinsdag 16 oktober tussen 07.00 en 08.00 het fietsverkeer in de Herenstraat. Elf fietsers kregen een proces-verbaal. Een bekeuring kost 20 euro.

Kwetsbare groep
Fietsers zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Naar schatting zijn jaarlijks zon 20.000 fietsers bij een ongeval in het donker betrokken, waarvan er ongeveer 1.000 in een ziekenhuis belanden. Uit onderzoek is gebleken dat elk procent meer fietsverlichting tot effect heeft dat er 25 minder verkeersslachtoffers vallen.

Wat is goed werkende fietsverlichting?
Als het buiten donker is, is iedereen volgens de wet verplicht een goed werkende fietsverlichting te hebben. Daarnaast moet een fiets altijd zijn voorzien van reflectoren. Door de verplichte, rode achterreflector, zijreflectie op de banden of in de wielen en reflectie op de trappers, is iedereen te allen tijden zichtbaar. Reflectie alleen is niet genoeg. Een brandend achter- en voorlicht is verplicht en absoluut noodzakelijk. Een bekeuring is 20 euro. Voor dat geld koop je een verlichtingssetje van een goede kwaliteit. Een fietser zonder licht is domweg onzichtbaar.

Verdachte autokraker aangehouden
Voorburg - Surveillerende agenten hielden woensdagochtend 17 oktober om 05.30 uur een 39-jarige Voorburger aan op verdenking van autokraken. De agenten kregen een melding dat de man zich verdacht gedroeg in de omgeving van de Nicolaas Beetslaan. Op het moment dat de agenten de man zagen fietsen ging hij er snel vandoor. Met meerdere politieagenten werd een onderzoek ingesteld en op de Schenkkade in Den Haag zagen zij de man weer rijden. Ook nu trachtte de man zich aan zijn aanhouding te onttrekken, maar een van de agenten wist de man tegen de grond te werken. In zijn fietstas troffen de politieagenten drie autoradios aan. Hij bekende direct dat hij de radios afgelopen nacht in Voorburg had gestolen.

Snelle BMW
Leidschendam Politieagenten zagen dinsdag 16 oktober om 21.45 uur over Rijksweg A4 een personenauto rijden die veel te hard door het verkeer reed. De agenten constateerden dat de man met 280 km/u reed en zelfs toen nog op de agenten uitliep. Via de Sijtwendetunnel reed de bestuurder de gemeente Leidschendam-Voorburg in waar hij in eerste instantie uit het zicht verdween. Dankzij een getuige kreeg de politie een goede tip die leidde tot de vondst van de inmiddels verlaten auto op de Roomolenstraat. Met diverse eenheden werd de omgeving afgezocht en in een tuin aan de Veursestraatweg troffen zijn een 40-jarige Hagenaar aan. De man reageerde verward en was in het bezit van een gram cocaïne. Hij verklaarde al meerdere nachten niet te hebben geslapen en drugs gebruikt te hebben. Een arts nam bij de man een bloedproef af. Op last van de officier van justitie werd zijn auto alvast in beslag genomen.

Aanhouding na vernieling
Leidschendam Dat een abri zich niet leent als doel voor een partijtje voetbal bleek op dinsdag 16 oktober omstreeks 20.15 uur op de Heuvelweg. Vijf jongens voetbalden ter hoogte van het winkelcentrum Leidsenhage. Eén van hen schoot de bal door de ruit van de abri, waarna het vijftal er vandoor ging. Met behulp van de bedrijfsbeveiliging van het winkelcentrum wist de politie één van hen, een 18-jarige Leidschendammer, aan te houden. Hoewel de jongen in alle toonaarden ontkent het vernietigende schot te hebben afgevuurd werd hij voor openlijke geweldpleging ingesloten in het politiebureau.

Vier aanhoudingen in hennepkwekerij
Voorburg Na een melding dat in een woning aan de Van Everdingenstraat hennep geoogst werd, heeft de politie op woensdag 17 oktober kort na 05.00 uur een onderzoek ingesteld. Politieagenten roken een sterke henneplucht, waarna de toegang tot de woning werd verschaft. In de woning werden vier personen aangetroffen, die de toppen van de hennepplanten knipten. De mannen, in de leeftijd van 37 (2), 36 en 30 jaar en afkomstig uit Voorburg en Den Haag, werden aangehouden. De politie heeft de hennepkwekerij ontmanteld en de apparatuur en planten vernietigd. Tegen de vier verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Driemaal scheepsrecht
Voorburg Een 18-jarige Haagse bromfietser had op dinsdag 16 oktober om 21.40 uur op de Geestbrugweg maling aan de politie. De jongen voerde geen achterlicht op zijn bromfiets. Toen agenten hem daarop wilden aanspreken, stak hij zijn middelvinger op en ging er met hoge snelheid vandoor. Hij negeerde tweemaal het rode verkeerslicht en reed met een snelheid van rond de 75 km per uur. De politieagenten wisten hem op de Fonteynenburghlaan klem te rijden. Tegen de Hagenaar werd proces-verbaal opgemaakt. Omdat dit de derde keer was, dat hij met zeer hoge snelheid reed en de veiligheid van zichzelf en overige weggebruikers in gevaar bracht, werd zijn bromfiets in beslag genomen.

Plantendieven aangehouden
Rijswijk De politie hield dinsdag 16 oktober om 20.00 uur twee Hagenaars (36 en 37) aan op verdenking van diefstal van een plantenbak. Een beveiligingsmedewerker zag dat één van de twee vanaf een galerij aan de Steenvoordelaan een plantenbak pakte en deze meenam op zijn fiets. Hij waarschuwde direct de politie die het tweetal kon achterhalen. Tegen beiden werd proces-verbaal opgemaakt.

Frontale aanrijding
Kwintsheul Een bromfietser (19) en een automobilist (32) botsten dinsdag 16 oktober om 16.45 uur frontaal tegen elkaar. Het ongeval gebeurde in de bocht van de de Hollewatering nadat en van de twee op de weghelft van het tegemoetkomende verkeer terecht kwam. De politie onderzoekt de juiste toedracht. De bromfietser raakte lichtgewond.

Mini-kwekerij in schuur
Monster De politie trof dinsdag 16 oktober om 10.00 uur in een schuur achter een woning aan het Slangekruid een mini-hennepkwekerij aan. In de schuur stond een zogenaamde growtent met 15 hennepplanten. De politie nam de tent en de kwekerij in beslag. De 31-jarige bewoner kreeg een proces-verbaal. De politie kwam de kwekerij op het spoor doordat zij tijdens surveillance een vreemd geluid hoorde en op onderzoek ging. De ventilator leidde de agenten naar de growtent.

Slingerend over drie rijstroken
Delft- Agenten zagen dinsdag 16 oktober om 01.15 uur een auto op de A13 slingerend over drie rijstroken rijden. Ze lieten de 55-jarige bestuurster uit Rotterdam een blaastest afleggen. De Rotterdamse blies 555 ugl en de auto waar zij in reed bleek niet verzekerd. Op het politiebureau kreeg ze een proces-verbaal.

Val op, fiets verlicht
Delft De politie controleerde op dinsdag 16 oktober tussen 21.00 en 23.00 uur op verlichting op de fiets. Op de Oude Langedijk controleerden zij langskomende fietsers. In totaal kregen 18 fieters een boete.

Slordige roker veroorzaakt brand
Delft Een bankstel dat op een balkon stond, ging dinsdag 16 oktober om 14.00 uur op de Menno ter Braaklaan in vlammen op. Een bewoner had een sigaret gerookt en zich er niet van vergewist of die wel helemaal gedoofd was voordat hij weer naar binnen ging. Een buurman zag de rook en waarschuwde de hulpdiensten. De brandweer had de brand snel geblust. De 21-jarige bewoner kreeg een proces-verbaal.

Wateroverlast leidt tot hennepkwekerij
Delft Bewoners van de Hendrik Tollensstraat hadden last van waterlekkage van hun afwezige bovenburen. De lekkage was precies bij hun in de meterkast, wat gevaar voor kortsluiting opleverde. Politieagenten hebben daarom de deur van de bovenburen geopend. Eenmaal binnen zagen zij de oorzaak van de wateroverlast, in de woning vonden zij een hennepkwekerij. De hennepkwekerij is ontmanteld en de politie is op zoek naar de bewoner(s) van de woning.

Politie zoekt getuigen gewelddadige overval op woning Zoetermeer De recherche van Bureau Zoetermeer is op zoek naar getuigen van een brutale beroving van een 64-jarige Zoetermeerse in haar woning aan de Palastrinahoven. De vrouw werd 16 oktober omstreeks 13.00 uur in haar woning overvallen en beroofd. De overvallers gebruikten daarbij geweld tegen de vrouw die op dat moment alleen thuis was.

Pakketje
Om 11.00 uur zag een buurvrouw een man bij de 64-jarige Zoetermeerse voor de deur staan. De man droeg kleding die leek op de kleding van een TNT-bezorger en had een pakketje in zijn handen. Omdat de 64-jarige vrouw op dat moment niet thuis was, vertrok de man met het pakketje. Om 13.00 uur verscheen de man wederom aan de deur en nu was de vrouw wel thuis. Nadat zij de deur had geopend, zei de bezorger dat hij een pakketje voor iemand had en of zij het in ontvangst wilde nemen. Dat had de vrouw geen bezwaar tegen. Vrijwel direct verscheen er min of meer uit het niets een tweede man die samen met de bezorger de woning binnendrong en de vrouw overviel. Zij werd daarbij geslagen en vervolgens gekneveld. Hierna doorzochten de mannen de woning die zij kort hierna verlieten met enkele tassen met goederen uit de woning.

112
Nadat de twee overvallers de woning hadden verlaten wist de vrouw zich te bevrijden en rende zij naar buiten. Op dat moment passeerden twee circa 12-jarige jongens op een fiets, waarvan er een op haar verzoek 112 belde. De politie wil graag in contact komen met deze twee jongens, omdat hun identiteit onbekend is. De vrouw is vervoerd naar een ziekenhuis. Na behandeling kon zij weer naar huis. De verdachten zijn weggelopen in de richting van de Muzieklaan. Zij hebben een blanke huidskleur en zijn respectievelijk 30-40 en circa 20 jaar oud.

Tips:
Heeft u informatie die de politie helpt bij het opsporen van de verdachten? Kent u de twee 12-jarige jongens op hun fiets of heeft u andere informatie die de politie kan helpen bij het onderzoek, belt u dan met de recherche van Bureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever Anoniem? Belt u dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Nog vijf aanhoudingen na mishandeling
Zoetermeer - Na vijf eerdere aanhoudingen deze week heeft de politie in Zoetermeer dinsdagmorgen 16 oktober wederom een viertal mannen (23
- 27 jaar allen uit Zoetermeer) aangehouden in het onderzoek naar de schuldigen van de zware mishandeling die zich begin deze maand heeft afgespeeld In discotheek Amphion. Twee van de mannen zijn inmiddels na verhoor in vrijheid gesteld. Vier verdachten zitten nog vast en worden donderdag voorgeleid aan de Rechter-Commissaris. De overige vier zullen op een later tijdstip worden opgeroepen.