Ingezonden persbericht


Drents Museum
Assen, 17 oktober 2007

Unieke Gladiatorengevechten in het Drents Museum tijdens de Archeologieweek

Op zoek naar een leuk uitje voor in de herfstvakantie? En er ooit van gedroomd een echte gladiator te zien vechten? Dat kan dit weekend! Het Drents Museum organiseert van 13 tot en met 21 oktober 2007 (herfstvakantie noord) de traditionele Archeologieweek. Dit keer staan de activiteiten voor jong en oud in het teken van 'Brood en Spelen'. Draaide het afgelopen weekend om het Brood, dit weekend staan de Romeinse Spelen centraal. Speciaal hiervoor heeft het Drents Museum de beroemde Franse gladiatorengroep 'Acta Archeo' uitgenodigd. Deze groep brengt op zaterdag 20 en zondag 21 oktober vanaf 13.00 uur met spectaculaire demonstraties het Romeinse verleden tot leven.

Gladiatoren in actie!
Jezelf verdedigen en bewapenen met messcherpe zwaarden, drietanden, loodzware helmen, harnassen en schilden en vechten alsof je leven ervan afhangt? Voor de gladiatoren van 'Acta Archeo' is dit niet ongewoon. Zij zijn gespecialiseerd in het naspelen van gladiatorengevechten en de oudste Olympische onderdelen van de Romeinse Spelen. En nu komen deze krachtpatsers voor het eerst naar het Drents Museum om hun (vecht)kunsten te vertonen! Tijdens de demonstraties (waaronder gladiatoren-gevechten, boksen, hardlopen en worstelen) komen verschillende vechttechnieken aan bod en is te zien hoe de gladiatoren er qua kleding, wapens en schilden uit zagen. Het museum staat op zijn kop en is ondergedompeld in de Romeinse cultuur. Kom en herbeleef de Klassieke Oudheid!

Een kleine greep uit de overige activiteiten
Gedurende de week zijn er verder allerlei knutselactiviteiten voor de jongste bezoekers: zo kunnen er Romeinse schilden en lauwerkransen gemaakt worden. De Statenzaal van het museum is omgetoverd tot Tempel van Venus (schoonheid) en Tempel van Mars (oorlog). Bij Venus kunnen (vrouwelijke) bezoekers kennis maken met verschillende kruiden en edelstenen die aangeboden worden door winkels uit Assen. Bezoekers kunnen zelf aan de slag met sieraden maken en wierook samenstellen. De (mannelijke) bezoekers mogen bij de Tempel van Mars zichzelf testen of ze waardig genoeg zijn voor het Romeinse Legioen. Ze moeten boksen, hinkelen, schilden maken en dan krijgen ze dé tattoo van het Legioen! Ook worden er de hele week Romeinse 3-kampen georganiseerd, waarbij diverse opdrachten uitgevoerd kunnen worden voor de Goden Minerva, Neptunus en Apollo. Wijze uitspraken zullen bij het Orakel worden uitgesproken.

Voor volwassenen zijn er inleidingen op de tentoonstellingen 'Meesters en Molens. Van Rembrandt tot Mondriaan' en 'Pieter Pander. Geen Bloemen'.

Passe-partout
Speciaal voor de archeologieweek is er een passe-partout ontwikkeld. Iedereen die op meerdere dagen wil genieten van de activiteiten hoeft maar één keer de normale entreeprijs te betalen. Dit passe-partout is alleen tijdens de archeologieweek geldig en is verkrijgbaar bij de infobalie in het museum.

///