Gemeente Medemblik

Gemeentelijk rioleringsplan

Ons waterrijke land heeft een uitstekend rioolsysteem. De riolering beschermt onze gezondheid, het milieu en zorgt voor droge voeten. Al het afvalwater uit uw toilet, douche en keuken loopt via de leidingen in uw huis naar een buis onder de straat. Via buizen en pompen gaat het naar de rioolwaterzuivering. Ook regenwater gaat het riool in, via regenpijpen en straatputten.

De rol van de gemeente
De gemeente beheert het openbare riool. Per jaar besteden de gemeenten in Nederland gezamenlijk ruim een miljard euro aan rioolbeheer. Als inwoner betaalt u het zogenaamde rioolrecht. Hiermee betaalt de gemeente het onderhoud van het riool.

In het kader van de volksgezondheid legt iedere gemeente haar beleid (onder meer maatregelen en financiering) voor de riolering vast in een gemeentelijk rioleringsplan. Nu ook het rioleringsplan 2006-2010 van de voormalige gemeente Wognum is vastgesteld, beschikt de nieuwe gemeente Medemblik over een compleet up-to-date gemeentelijk rioleringsplan. Het rioleringsplan van de voormalige gemeente Medemblik is geldig tot 2010 en die van de voormalige gemeente Noorder-Koggenland tot 2009.

Kijk voor meer informatie over het riool op www.riool.info.