Vilans


Mentoren in zicht

Iemand met raad en daad bijstaan: de mentor

Nieuwe Vilans-publicatie Mentoren in zicht

Utrecht, 16 oktober 2007 Er is nu al een te kort aan mentoren en in de toekomst zal de vraag naar mentoren alleen maar toenemen. Uit de praktijk blijkt dat zorgverleners nog weinig zicht hebben op de werkzaamheden van mentoren. Het mentorschap is momenteel nog een tamelijk onbekende functie. Ook blijken zorgverleners niet altijd goed op de hoogte van de voordelen van het mentorschap voor wilsonbekwame cliënten.

We worden steeds ouder

Hoe ouder mensen worden, des te meer ziekten zoals dementie en hersenbloedingen voorkomen en we worden steeds ouder. Mensen met een verstandelijke beperking worden ook steeds ouder en overleven hun ouders die meestal de wettelijke vertegenwoordiger waren. Daarnaast groeit het aantal mensen dat kind noch kraai heeft. Mede door deze oorzaken groeit de behoefte aan vertegenwoordigers van wilsonbekwame mensen in de zorg. Iemand die de belangen behartigt van deze mensen en beslissingen neemt die zo dicht mogelijk liggen bij wat zij zelf gekozen zouden hebben.

Inzicht geven

In de Vilans publicatie Mentoren in zicht wordt ingegaan op de verschillende soorten mentoren. Zo onderscheiden we o.a. de familiementor en de functionele mentor. Ook hun benoeming door de rechtbank, taken en werkzaamheden en op welke terreinen ze kunnen meebeslissen komt uitgebreid aan de orde. Een informatief boekje om zorgverleners meer inzicht te geven in het begrip mentor.

Bestellen

Mentoren in zicht is geschreven door Theo Royers en kost 5,-. ISBN 978-90-88-39-022-7. Te bestellen via www.vilans.nl of bij Adrepak, Postbus 45666, 2504 BB Den Haag,

telefoon (070) 359 07 20, fax (070) 359 07 01, e-mail vilans@adrepak .nl.