Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadhuis Grote Oever 26
tel. (0522) 850500

Verder met het grondwateronderzoek in Meppel (17-10-2007)

De gemeente Meppel en het waterschap Reest en Wieden doen onderzoek naar grondwateroverlast in de gemeente Meppel. De afgelopen weken hebben medewerkers van gemeente en waterschap op een geselecteerd aantal adressen de situatie bij mensen thuis bekeken. Ook loco dijkgraaf Koob Schelhaas en wethouder Egbert van Dijk hebben een middag meegelopen om een beeld te krijgen van de problematiek. Gemeente en waterschap gaan nu op basis van alle verzamelde gegevens op zoek naar de oorzaak van de problemen.

Aanleiding voor huisbezoeken
Een enquête over grondwateroverlast wees uit dat er drie gebieden binnen gemeente Meppel zijn waar mogelijk sprake is van grondwateroverlast. Het gaat om de wijken Oosterboer en Slingenberg en delen van Nijeveen. In de enquête gaven mensen aan dat zij last hadden van een vochtige kruipruimte, een natte tuin of schimmelvorming in de woning.

Uitkomsten huisbezoeken
De huisbezoeken hebben meer inzicht gegeven in de precieze situatie en mogelijke oorzaken van deze overlast. Op een aantal adressen was sprake van een natte of vochtige kruipruimte. Hoewel de weersomstandigheden tijdens het huisbezoek droog waren, hebben de medewerkers van gemeente en waterschap in de kruipruimte wel symptomen geconstateerd van optrekkend vocht of een laag water. Er was duidelijk een relatie te leggen met de bouw van het huis: oudere woningen zonder vloerisolatie of woningen met te weinig ventilatiemogelijkheden hadden meer last van vocht in huis. Tevens waren een aantal kruipruimtes erg diep waardoor ze dicht op het grondwaterniveau liggen.

Ook buiten de woning waren problemen te zien met natte of zompige tuinen. In een aantal gevallen lijkt dit te zijn veroorzaakt door een storende laag in de bodem, bijvoorbeeld veroorzaakt bij het bouwrijp maken van het gebied. Ook kan de oorzaak liggen in de drainage of het watersysteem.

Vervolgacties
Gemeente en waterschap gaan nu op basis van alle verzamelde gegevens op zoek naar de oorzaak van de problemen. Er wordt onder andere nader onderzoek gedaan naar het functioneren van de drainage en het watersysteem, maar ook meer informatie verzameld over de mogelijke bouwkundige oorzaken van vochtproblemen.