Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging

Interculturele ouderenzorg op agenda ActiZ

Achttien bestuurders uit de verpleeg- en verzorgingshuiszorg gaan zich als ambassadeur inzetten voor culturele diversiteit in de ouderenzorg. ActiZ richt hiervoor op 12 oktober een ambassadeursnetwerk op. Deelname is niet vrijblijvend, want de ambassadeurs gaan actief kennisdelen, bestaande succesvolle projecten uitdragen en nieuwe initiatieven uitwerken, die de komende 2 jaar worden gerealiseerd. Deze activiteiten kunnen onder andere gericht zijn op instroom en ontwikkeling van personeel, op inventarisatie van behoeften van allochtone zorgvragen en het realiseren van activiteiten om aan deze behoeften invulling te geven.

Op vrijdag 12 oktober wordt in Utrecht het ambassadeursnetwerk van bestuurders geïnstalleerd door Mohamed Rabbae, voormalig directeur van het Nederlands Centrum Buitenlanders en Marokkaans migrant. De nieuwe ambassadeurs gaan in dialoog met vertegenwoordigers van Noom (Netwerk organisaties oudere migranten) en Pharos. Gelijktijdig wordt de website actizkleurrijkezorg gelanceerd, waar initiatieven en ervaringen uitgewisseld kunnen worden. De aftrap van het project, dat voorlopig voor de duur van 2 jaar wordt gefinancierd door de ministeries van VWS en VROM, vindt plaats op de dag van het suikerfeest, om hiermee symbolisch de belangstelling voor de waarden van andere culturen te benadrukken.

ActiZ richt zich met het project `op weg naar een interculturele ouderenzorg' op de zorgondernemers in de ouderenzorg in Nederland. Zij krijgen in het ambassadeursnetwerk de opdracht om ouderenzorg meer toegankelijk te maken voor de migranten in Nederland. Op het gebied van werkgelegenheid is de opdracht het creëren van mogelijkheden en voorwaarden om arbeidskrachten met een andere culturele achtergrond voor de ouderenzorg te interesseren. Een ontwikkeling die ook door diverse bewindslieden van harte wordt ondersteund. Zij spreken zich hierover uit op de website actizkleurrijkezorg. Zo zegt staatssecretaris Bussemaker van VWS: "Ik wil zorgwerkgevers nadrukkelijk oproepen ook allochtone vrouwen actief te benaderen voor een baan in de zorg."

ActiZ is de brancheorganisatie van circa 500 zorgondernemers. Haar leden bewegen zich in de markt van zorg, wonen, welzijn, preventie en aanverwante diensten. Met een jaarlijkse omzet van circa EUR 12 miljard en 400.000 werknemers behoort de branche tot de grootste economische sectoren van ons land.