Gemeente Smallingerland


* | 2007

* | Oktober

* | Steunpunt Landschap gaat door

Steunpunt Landschap gaat door

Het bundelen van kennis en initiatieven, o.a. met behulp van een landschapsconsulent.

Omdat landschap nu eenmaal niet bij de gemeentegrens ophoudt, wordt er op dit gebied veel samengewerkt. Smallingerland stapt in een samenwerkingsproject waarin ook Opsterland, Ooststellingwerf, Weststellingwerf, Heerenveen en Landschapsbeheer Friesland zitten: het Steunpunt Landschap Zuidoost Friesland. Het college stelt voor een periode van vier jaar zo'n EUR 5000 per jaar beschikbaar.

Eén van de doelen in dit project is de aanstelling - voor vier jaar - van een landschapsconsulent. Deze kan o.a. helpen met het verzamelen van kennis, het organiseren van campagnes en activiteiten ter verbetering van de ruimtelijke kwaliteit, en het nemen van initiatieven voor duurzaam onderhoud van het landschap.

Dit Steunpunt komt voort uit een inmiddels afgerond ROM-project, waar Smallingerland nog niet aan deelnam. ROM staat voor ruimtelijke ordening en milieu. De uitvoering van het ROM-project is in 1998 gestart. In heel Nederland zijn er elf ROM-projecten. In Fryslân is voor de Zuidoosthoek gekozen, vanwege de kansen die dit gebied heeft voor natuur, landbouw en recreatie. Het belangrijke van het ROM-project is de zogeheten integrale aanpak. Dit betekent dat je bij allerlei verschillende projecten zo goed mogelijk in de gaten houdt of er tegelijkertijd ook andere zaken kunnen worden aangepakt. Als je een fietspad aanlegt, kan er soms ook een ecologische verbindingszone worden gerealiseerd. En bij herstel van natuurterreinen wordt ook naar de recreatiemogelijkheden gekeken.

Nu het ROM-project is afgelopen, willen de lokale overheden goed blijven samenwerken om alle kansen te benutten. Daarbij gaat het Steunpunt een belangrijke rol spelen.

Kijk ook op www.zuidoostfriesland.nl.