Gemeente Leeuwarden

PvdA PvdA

Vragen PvdA over collectieve herverzekering minima

Bron: PvdA (17-10-2007)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het reglement van orde van de gemeenteraad van Leeuwarden.
Onderwerp: collectieve herverzekering verplicht eigen risico minima

De gemeente sluit ieder jaar een collectieve zorgverzekering voor Leeuwarder minima met zorgverzekeraar De Friesland. Alle inwoners met een inkomen van maximaal 105 procent van de bijstandsnorm kunnen hier gebruik van maken. Voordeel van de regeling is dat de premie lager uitvalt dan wanneer de minima zich afzonderlijk zouden verzekeren. Uitgangspunt voor de gemeente is dat mensen zo weinig mogelijk voor onverwachte uitgaven komen te staan. Daarom wordt de premie ingehouden op de uitkering, wordt een aanvullende verzekering afgesloten en is er geen eigen risico. In Leeuwarden maken duizenden mensen gebruik van de collectieve verzekering.

CDA-minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil per 1 januari 2008 alle Nederlanders een verplicht eigen risico van 150 euro opleggen. Ook minima moeten dan in een keer een bedrag van 150 Euro ophoesten als zij een specialist raadplegen. Sommige mensen zullen er voor kiezen om dan maar niet naar het ziekenhuis te gaan. Anderen gaan wel en krijgen te maken met een aanzienlijke verlaging van het besteedbare inkomen. Een deel van hen gaat leningen aan, met problematische schulden tot gevolg.

In reactie op de plannen van de minister hebben de wethouders van de vier grote gemeenten een brief geschreven aan de Tweede Kamer. Ze vragen daarin om het verplichte eigen risico niet op de gemeentelijke collectieve regelingen voor ziektekosten toe te passen. De minister gaat hier niet op in. Hij raadt de gemeenten aan om, namens de minima, het eigen risico te gaan herverzekeren bij de zorgverzekeraars.

De PvdA-fractie wil dat de wethouder het verplichte eigen risico namens de collectief verzekerden afkoopt bij De Friesland. Een premieverhoging lijkt in dit verband onontkoombaar, maar we willen wel dat de wethouder stevig met de zorgverzekeraar onderhandelt om de premie voor de lage inkomens zo laag mogelijk te houden.

Met bovenstaande als uitgangspunt komt de PvdA-fractie tot de volgende vragen:


1. Bent u het met de PvdA-fractie eens dat een bedrag van 150 euro aan verplicht eigen risico een forse inbreuk wordt in het uitgavenpatroon van de minima? Zo ja, welke maatregelen heeft u genomen om dit probleem op te lossen?


2. Heeft het college naar de mogelijkheden gekeken die CDA-minister Klink voorgesteld heeft?


3. Heeft het college andere alternatieven om dit probleem te bestrijden?


4. Heeft u het verplichte eigen risico meegenomen bij de onderhandeling met De Friesland Zorgverzekeraar? Zo ja, wat is het resultaat? Zo nee, welke voorstellen zou het college doen om dit probleem op te lossen?