Nieuw-Vlaamse Alliantie


Lancering Flanders Today (17/10/07)

Gratis Engelstalig weekblad laat buitenlanders kennismaken met Vlaanderen

Niet zonder trots stelde Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois vandaag in het Brusselse Hilton Hotel Flanders Today voor. Deze gratis Engelstalige krant wil expats in Vlaanderen informeren over alle aspecten van Vlaanderen: de cultuur, het toeristische aanbod, onze economie, de politieke structuur en actualiteit. Een uitgebreid distributienetwerk zorgt voor de verspreiding van de startoplage van 20.000 exemplaren binnen de internationale gemeenschap in heel Vlaanderen. De internationale pers kwam vandaag alvast geïnteresseerd de eerste editie doornemen.

Vlaanderen, en bij uitstek Brussel, bruist van de internationale aanwezigheid: ruim 1.400 geaccrediteerde buitenlandse journalisten, duizenden buitenlandse studenten, 2500 diplomaten, 8 miljoen buitenlandse toeristen, tienduizenden euroambtenaren Minister Bourgeois wil deze tijdelijke en meer permanente gasten zo goed mogelijk informeren over Vlaanderen. Heel de wereld is aanwezig in Brussel. Een belangrijk onderdeel van goed buitenlands beleid houdt dus in dat we deze internationale gasten laten kennismaken met wat Vlaanderen is, wat we te bieden hebben en wat er leeft op economisch en politiek vlak.

Toen ik een tijd geleden op officieel bezoek was in Catalonië, was ik bijzonder gecharmeerd door Catalonia Today. Een Engelstalig blad dat op een aantrekkelijke en trotse wijze informeert over deze Spaanse deelstaat. Daar haalde ik dan ook mijn inspiratie voor Flanders Today, aldus minister Bourgeois.

Flanders Today richt zich zowel tot buitenlanders die hier wonen en werken als tot toeristen die Vlaanderen voor langere of voor kortere tijd bezoeken. Om deze brede doelgroep zo sterk mogelijk aan te spreken, moest het niet enkel een interessant en informatief medium worden, maar tegelijk een fris, toegankelijk en appelerend blad. Een professionele, onafhankelijke redactie, onder leiding van hoofdredacteur Derek Blyth, garandeert een perfect objectieve schrijfstijl en nieuwsselectie.

Om het bereik van Flanders Today te maximaliseren, wordt de papieren versie met behulp van een uitgebreid distributienetwerk verdeeld. Geïnteresseerden kunnen gratis hun wekelijks exemplaar per post ontvangen. Het nieuwe blad wordt ook samen verdeeld met de eerstvolgende edities van The Bulletin, Newcomer, Amcham Business Journal en Britcham Annual Directory. In Brussel komen er tien displays, onder andere in de Europese wijk. Ook krijgen de leden van de Europese Commissie, de voorzitter, de persdienst, de fracties en de leden van het Europees parlement het blad per post bezorgd.

Flanders Today komt ook in de toerismekantoren in alle Vlaamse kunststeden, in Oostende, Ieper, Hasselt, andere toeristische centra en de belangrijkste congrescentra in Vlaanderen. De Vlaamse universiteiten verspreiden het blad onder hun buitenlandse studenten. Het komt ook te liggen op het nachtkastje in 4.000 hotelkamers van internationale hotels, ondermeer in het Hilton hotel waar de voorstelling vandaag plaatsvond.

Om Flanders Today gemakkelijk wereldwijd te kunnen verdelen, wordt tegelijkertijd met elke papieren versie, een elektronische nieuwsbrief gepubliceerd. De Vlaamse vertegenwoordigers in het buitenland, het kantorennetwerk van Flanders Investment and Trade en de buitenlandkantoren van Toerisme Vlaanderen verspreiden deze e-zine. Ook krijgt het initiatief de medewerking van enkele organisaties zoals de Club Diaspora en VIW, die het e-zine aan hun leden en andere geïnteresseerden zullen bezorgen.

De e-zine leidt de lezer gemakkelijk naar de bijhorende webstek www.flanderstoday.eu. Daar vinden professionele gebruikers en lezers die de smaak echt te pakken hebben, extra achtergrondinformatie, cijfermateriaal, contextgegevens en links naar relevante webstekken zoals de vertaalde webstekken van VRTnieuws.net en de webstek www.flanders.be. Deze laatste, die binnenkort een complete facelift ondergaat, bevat nuttige algemene informatie over Vlaanderen en zijn instellingen.

Auteur:
Vlaams minister van Buitenlands Beleid
Geert Bourgeois

Meer informatie:
Contactpersoon: Marijke Verboven, persdienst minister Bourgeois Telefoon: 02 552 70 39
E-post: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be
Url: www.ministergeertbourgeois.be