Gemeente Halderberge


Kalligrafie: kunst en ambacht in het computertijdperk (16 oktober 2007

Expositie Sjan Knoops, raadzaal gemeentehuis te Oudenbosch

Sjan Knoops, woonachtig in Weert, exposeert gedurende oktober tot en met eind november in de raadzaal met kalligrafie (schoonschrift) en ingebonden boeken.

In 1984 maakte de sympathieke Sjan via een cursus op een dusdanige manier kennis met kalligrafie, dat haar interesse voor het schoonschrijven was gewekt. Het heeft haar nooit meer losgelaten. Naast een fulltime baan behaalde ze in de avonduren het diploma Kalligrafie en de akte MO-schrijven. Nog steeds volgt ze lessen in Venlo en gaat ze elk jaar op stage in Engeland. Sinds 1997 geeft ze zelf kalligrafieles aan beginners en gevorderden. Voor diverse gemeenten schrijft ze oorkondes en voorziet de (gasten)boeken van sierlijke letters.

Sjan Knoops houdt van taal en vooral van poëzie. Alles uit haar persoonlijke omgeving kan als inspiratiebron dienen. Met daarbij als leidraad: 'Volg je hart'.
"Eenvoud, zonder opsmuk, dat spreekt me het meeste aan", zegt Sjan. Dat is zichtbaar in haar werk. Sjan vertelt het volgende over haar grote passie. "Het is de flow, de ontspanning die het oplevert als je bezig bent. Als je een tekst op papier zet moet alles met elkaar in harmonie zijn: de lay-out, de kleur van het papier, de tekst en het gebruikte schrift. Je legt accenten door de vormgeving. Je bouwt een tekst stukje voor stukje op. Het moet in één keer goed zijn en dat gaat niet altijd van een leien dakje. Voor mij is kalligrafie een passie. Ik vind het heerlijk om te doen. In de hectiek van deze tijd is het belangrijk om momenten van rust te creëren. Kalligrafie en boekbinden dragen hier zeker aan bij. Zelf schrijven heeft een emotionele kracht en geeft de meerwaarde aan dit werk. Daaraan kan de computer niet tippen".

De tentoonstelling is tijdens openstellingstijden te bezoeken (met uitzondering op tijden dat de ruimte in gebruik is voor andere doeleinden).

Nadere informatie bij Sjan Knoops. Tel.: 0495 434888 (ENECO Energie NV) of via sjan.knoops@hetnet.nl
Berichttype Nieuws
Mutatiedatum 17/10/2007