Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44
2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl
2513AA22XA

Uw brief 2070801040 Ons kenmerk UB/S/07/32781 Datum 17 oktober 2007 Onderwerp Kamervragen van het lid Spekman (PvdA)

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Spekman (PvdA) over het onderbrengen van de `lichte' opsporing in de sociale zekerheid bij de SIOD.

De Minister van Sociale Zaken De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner) (A. Aboutaleb)

Ons kenmerk UB/S/07/32781


2070801040

Vragen van het lid Spekman (PvdA) aan de minister en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het onderbrengen van `lichte' opsporing in de sociale zekerheid bij de SIOD. (Ingezonden 2 oktober 2007)


1
Kunt u bevestigen dat u heeft besloten om de lichte opsporing van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Sociale verzekeringsbank onder te brengen bij de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD)? Kunt ook aangeven wanneer hiertoe is besloten?


2
Wat heeft u doen besluiten om het advies in het De Galan- rapport "versterking ketensamenwerking opsporing in het domein van SZW" op dit punt te volgen?


3
Kunt u in het kort de stand van zaken uiteen zetten ten aanzien van de uitwerking en uitvoering van dit besluit?


4
Is het waar dat u voornemens bent gemeenten de keuze te geven om hun opsporingstaken (sociale recherche) onder te brengen bij de SIOD?

Antwoord 1, 2, 3 en 4
Over de adviezen van het De Galan-rapport, genaamd "Rapport verkenning ketensamenwerking bij opsporing in het domein van SZW", heb ik nog geen definitief besluit genomen. Wel heb ik per brief van 8 mei 2007 aan het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het Landelijk contact Sociale recherche (LSCR) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) aangegeven positief te staan tegenover het advies tot concentratie van de lichte opsporing bij de Sociale Inlichtingen- en opsporingsdienst (SIOD). Om die reden laat ik de mogelijkheden om tot een concrete uitwerking te komen onderzoeken. Uitgangspunt daarbij is dat gemeenten vrijwillig kunnen aansluiten.
Met de bundelingen zijn diverse aspecten gemoeid die nog nadere bestudering behoeven. Momenteel zijn het UWV, de SVB en de SIOD met elkaar in gesprek om die aspecten in kaart te brengen. Ook het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie is betrokken, in verband met de rol van het bestuursrecht in relatie met het strafrecht. Vooralsnog heb ik de verwachting dat ik voor het einde van dit jaar het rapport van De Galan, voorzien van mijn reactie, aan Tweede Kamer zal toezenden.

---

Ons kenmerk UB/S/07/32781


5
Wat is uw inschatting van de mate waarin gemeenten gebruik zullen gaan maken van voornoemde mogelijkheid?

Antwoord
Of en in welke mate gemeenten zullen kiezen voor samenwerking met de SIOD is op dit moment niet in te schatten. Op basis van twee pilots in de gemeenten Arnhem en Groningen zal de samenwerking op dit terrein worden geëvalueerd. Een eerste evaluatie vindt eind oktober van dit jaar plaats.


6
Deelt u de mening dat een verbeterde ketensamenwerking zeer gewenst is, maar dat het onderbrengen van de opsporingstaken (sociale recherche) bij de SIOD tot een onwenselijke `scheiding' leidt tussen de lokale uitvoering en het werk van de sociale recherche? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 6
De consequenties van het onderbrengen van de lichte opsporing bij de SIOD is een van de aspecten die nader onderzocht wordt. Wel merk ik hier op dat gemeenten nu ook al afspraken kunnen maken met de SIOD om de lichte opsporing uit te besteden. In geval van samenwerking in het kader van de pilots (zie vraag 5) is er geen sprake van scheiding tussen lokale uitvoering en uitvoering van de opsporingsonderzoeken door de SIOD. De gemeenten voeren hun "eigen" handhavingsbeleid uit en de uitvoering van beoordelen, verstrekken, controle en toezicht. Daar waar sprake is van ­ noodzakelijk geachte ­ opsporing wordt een opdracht verstrekt aan de SIOD. De SIOD geeft dus uitvoering aan het gemeentelijk opsporingsbeleid; in opdracht van de gemeente. Het onderzoek wordt ook "lokaal" uitgevoerd.


---