Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Horecabeleid meer gebiedsgericht

Kwaliteit en gebiedsgericht beleid zijn sleutelwoorden in de horecanota 2007-2011 van de deelgemeente Feijenoord.

(Tekst Emile Hilgers / Publicatie onder verantwoordelijkheid van de Griffie)

Verlengstuk stedelijke nota
In het document, een verlengstuk van de stedelijke nota, wordt per deelgebied aangegeven of wordt ingezet op het ontwikkelen, consolideren of verminderen van de horecafunctie. Kwaliteitsverbetering wordt gewaarborgd door regelmatige controles en afspraken met (particuliere) pandeigenaren.

Minder cafés
Het totale horeca-aanbod is in de periode 2000-2007 gedaald van 312 naar 292 inrichtingen, zo blijkt uit de nota. Een verklaring is dat als gevolg van herstructurering op diverse locaties horeca ter plaatse is onteigend. Verder is een daling binnen de exploitatievorm café/bar waarneembaar. Het aantal restaurants is licht gestegen.

Kraskaart
De beleidsmedewerker Horeca bij de deelgemeente Feijenoord, hield in de commissie AZR op 11 oktober een presentatie over het horecabeleid. Nieuw in het stedelijk beleid, gaf hij onder meer aan, zijn extra horecacontroles op basis van geluidsoverlast, een kraskaart waarmee horecagelegenheden een aantal keren langer open kunnen blijven, en evenwichtige spreiding van feestzalen.

Feestzalen
Er zijn twee locaties aangewezen, in de deelgemeente Delfshaven en in het Vierhavengebied, waar nieuwe feestzalen kunnen komen. In de deelgemeente Feijenoord is enkele jaren geleden gebleken dat er onvoldoende ruimte is voor nieuwe feestzalen (onder meer met het oog op parkeren). Bij toekomstige ontwikkelingen wordt nog wel gekeken of er mogelijkheden zijn, antwoordde de beleidsmedewerker Horeca op een vraag van Yusuf Tahiroglu (GroenLinks).

Eat & Meet
Laatstgenoemde en ook de andere aanwezige commissieleden zeiden zich zorgen te maken over het project Eat & Meet. Jan Smit (fractie Smit) gaf aan dat mensen uit de wijk niet naar de nieuwe restaurants gaan, dus dat het gebied aantrekkelijk moet worden gemaakt voor bezoekers. Wat wordt er gedaan aan promotie? Het Afrikaanderplein, met veel asfalt en hekken, is vooral als het donker is, niet echt aantrekkelijk, aldus Smit.

Update
Nel Noël-Arnold (Leefbaar Rotterdam) verklaarde dat haar fractie er geen vertrouwen in heeft dat Eat & Meet uitgroeit tot iets moois. Het ene na het andere restaurant gaat dicht. Dagelijks bestuurder Robbert Baruch, die de honeurs waarnam voor portefeuillehouder Horeca René Kronenberg, beloofde dat er binnenkort een update komt over Eat & Meet. Zeker met steun van het Pact van Zuid wil de deelgemeente blijven inzetten om het project tot een succes te maken, gaf hij aan. We blijven hoop houden.

Terrassen
Op de vraag hoe vaak horecagelegenheden worden gecontroleerd, verklaarde de beleidsmedewerker dat er op jaarbasis een aantal grote controles is gepland en dat er daarnaast op basis van overlastmeldingen wordt gecontroleerd. Nel Noël-Arnold vroeg aandacht voor het Entrepotgebied, met name met betrekking tot de woningen boven horecagelegenheden en uitdijende terrassen. Tegen dat laatste is recent opgetreden.

Wijkcommissies
Op verzoek van de commissie AZR wordt de Horecanota 2007-2011 geagendeerd voor de gebiedsgerichte commissies en in december ter vaststelling aangeboden aan de deelraad.