Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Vragen over bezuinigingen in begroting

De commissie AZR is niet tot een advies gekomen over de Programmabegroting 2008 van de deelgemeente Feijenoord.

(Tekst Emile Hilgers / Publicatie onder verantwoordelijkheid van de Griffie)

Slechts vier fracties vertegenwoordigd
Afgezien van het feit dat slechts vier fracties vertegenwoordigd waren (PvdA, Leefbaar Rotterdam, fractie Smit en GroenLinks), werden in de vergadering van 11 oktober vooral vragen gesteld ter verduidelijking.

Politieke debat in raadsvergaderingen
Het politieke debat moet worden gevoerd in de raadsvergaderingen op 1 en 8 november, concludeerde commissievoorzitter Marco van Lent (PvdA).

Ouderenmaaltijden
Onderwerpen die door de commissieleden aan de orde werden gesteld, waren voorgenomen bezuinigingen op Schoon en Heel, ouderenmaaltijden (per 2009) en de deelgemeentepagina. Wat betreft ouderenmaaltijden verklaarde portefeuillehouder Robbert Baruch dat het plan is om de verstrekking van deze maaltijden niet langer via Stichting Welzijn Feijenoord (SWF) te laten lopen, wat een besparing kan opleveren. Nel Noël-Arnold (Leefbaar Rotterdam) was hier niet gerust op: Vroeger waren het warme maaltijden, nu zijn het diepvriesmaaltijden, wordt het straks een maaltijd uit blik?! Het gaat om het kleine contact, de kleine dingen.

Schoon en heel
Baruch zei de zorgen te delen en te zullen waken voor de kwaliteit. Datzelfde geldt voor schoon en heel. Volgens de bestuurder bleef vaak van een deel van dit budget over aan het eind van het jaar. Door scherper op de uitvoering te gaan zitten, hoopt het dagelijks bestuur hetzelfde niveau van schoon en heel te bereiken met minder geld.

Communicatie
Bepaalde teksten op de deelgemeentepagina kunnen korter, verklaarde Baruch verder. Er kunnen andere middelen worden ingezet voor communicatie, zoals bewonersbrieven, free publicity en internet. Verder komt er een onderzoek naar het bereik van Cineac Feijenoord.

Stadswinkel
Dienstverlening door de deelgemeente is heel belangrijk, stelde Baruch naar aanleiding van een vraag van Marco van Lent (PvdA) over de Stadswinkel. Laatstgenoemde vroeg of hij inzage kan krijgen in de kosten voor producten die voorheen door de gemeente werden geleverd en nu via de Stadwinkel worden verstrekt. Dit om te zien of de deelgemeente niet meer kosten maakt in de nieuwe situatie. Baruch voelde niets voor de splitsing, als die al te maken zou zijn. Als de stad dat ook gaat doen, krijgen we straks alle meldingen uit Feijenoord bij 0800-1545 doorberekend.

Algemene reserve
Van Lent had ook een vraag over de algemene reserve. Die mag volgens een besluit van de deelraad niet hoger zijn dan 314.000 euro. Het saldo per 1 januari 2008 is echter volgens de conceptbegroting
1.447.296 euro. Dan weet ik nog wel wat zaken waar we dat aan uit kunnen geven, aldus Van Lent. Baruch antwoordde dat het bedrag na aftrek van bedragen die nodig zijn voor knelpunten de algemene reserve veel lager zal uitpakken.

Bestedingsvoorstel
Bij de begroting krijgt de deelraad een voorstel om een kleine twee miljoen euro aan eerder vrijgekomen reserves te besteden aan onder andere Eat & Meet, gebiedsaanpak, wijkbudget 2007 en het budget Veilig (beheer cameras). Er zou ongeveer zeven ton overblijven. Dat is precies genoeg om het begrotingstekort te dekken dat overblijft na verwerking van de knelpunten en ombuigingen en de doorberekening van loon- en prijsstijgingen en het verwachte stijgingspercentage van het Deelgemeentefonds.