Gemeente Ermelo


Onderhoud en kap Amerikaanse eiken Wilhelminalaan

Onderhoud en kap Amerikaanse eiken Wilhelminalaan

De Amerikaanse eiken langs de Wilhelminalaan zijn geplant in de jaren 30 van de vorige eeuw. Afgelopen jaren zijn al diverse eiken gekapt omdat deze waren aangetast door schimmels die houtrot veroorzaakte. Deze eiken leverden daardoor een gevaar op voor mensen, woningen en verkeer.

De gemeente voert regelmatig visuele controles uit en heeft in samenwerking met Bomenwacht Nederland BV nader onderzoek uitgevoerd bij een aantal eiken. Dit gebeurde door middel van de Arbotom, een onderzoeksinstrument dat werkt op basis van geluidsmeting. Met dit instrument worden interne afwijkingen bij bomen in beeld gebracht, de Arbotom geeft een grafische weergave van de houtkwaliteit.

Uit deze controles en nader onderzoek is gebleken dat, naast het verwijderen van dood hout en gerichte snoei, het ook nodig is een aantal eiken te kappen. Voor deze kap is inmiddels een kapvergunning afgegeven. Komende weken worden de noodzakelijke werkzaamheden uitgevoerd. Houdt u rekening met enige verkeershinder.

De eiken in de Wilhelminalaan zijn beeldbepalend en geven het oude dorpskarakter van Ermelo weer. De gemeente hecht er veel waarde aan dat ook in de toekomst de Wilhelminalaan haar groene karakter blijft houden. Op plekken waar dit mogelijk is worden zomereiken geplant.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer P. van der Velde van de afdeling Openbare Werken via telefoonnummer 56 72 41.