Meerderheid gedetineerden problematische gebruiker

17/10/2007 14:48



Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen &



Resultaten IVO onderzoek

Rotterdam, 17 oktober 2007 - Problematisch gebruik van alcohol en drugs en problematisch gokken komt veel voor onder gedetineerden in Nederlandse detentiecentra. Bij 60% van de gedetineerden in Huizen van Bewaring is sprake van problematisch alcoholgebruik, druggebruiker of gokken in het jaar voorafgaande aan detentie. Onder deze groep gedetineerden lijkt bovendien veel psychiatrische problematiek voor te komen. Dit blijkt uit onderzoek dat het IVO onlangs, in opdracht van het WODC, heeft uitgevoerd.

Bij 30% van de gedetineerden is sprake van problematisch alcoholgebruik, bij 38% van problematisch drugsgebruik (hard- en softdrugs) en bij 6% van problematisch gokken. Van de gedetineerden heeft 24% een probleem met het gebruik van harddrugs, waarbij het gebruik van cocaïne het meest voorkomt. Meer dan de helft van de gebruikers en gokkers heeft een probleem met meerdere middelen.

Bij een meerderheid van deze groep lijkt sprake te zijn van een vorm van psychiatrische problematiek. Bij driekwart van de probleemgebruikers en gokkers wordt een indicatie voor persoonlijkheidsproblematiek gevonden. Bij de helft lijkt sprake van een angststoornis en bij ongeveer éénderde van een depressieve stoornis.

Het aantal geregistreerde delicten is groter onder probleemgebruikers van meerdere middelen. Het hoogste aantal geregistreerde delicten en de langste criminele carrière wordt gevonden bij problematische harddruggebruikers, vooral gebruikers van cocaïne, opiaten en sedativa. De ernst van de geregistreerde delicten is onder harddruggebruikers echter niet het hoogste. Harddruggebruikers plegen vaker vermogensdelicten, terwijl problematische alcoholgebruikers en cannabisgebruikers vaker geweldsdelicten plegen.

In het onderzoek is bijzondere aandacht besteed aan het de zorgbehoefte van deze groep gedetineerden. Aan zowel gedetineerden als professionals zijn vragen over wenselijke zorg gesteld. Problematisch gebruikende en gokkende gedetineerden hebben vooral behoefte aan hulp bij het oplossen van basale belemmeringen zoals huisvesting, gezondheid en relationele problemen. Deskundigen leggen de nadruk op hulp bij het stoppen met of reguleren van middelengebruik, hulp bij het vinden van betaald werk, een opleiding of een dagbesteding en hulp bij het stoppen van illegale activiteiten of agressief gedrag.

In Nederland worden gegevens over alcohol- en drugsgebruik en problematisch gokken onder gedetineerden niet systematisch geregistreerd. Daardoor is weinig bekend over het vóórkomen van deze problematiek onder gedetineerden. Om tot verantwoorde beleidskeuzes te komen, is inzicht in de aard en de ernst van deze problematiek en in de zorgbehoefte van gedetineerden onontbeerlijk. Daarom heeft het IVO dit onderzoek in samenwerking met BTVO en het NJi uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek zullen vandaag bekend worden gemaakt in het rapport Problematische alcoholgebruikers, druggebruikers en gokkers in het gevangeniswezen.





http://www.ivo.nl