Gemeente Groningen

Keywords: nieuws, stadsberichten

UMCG kan fors uitbreiden na overeenkomst met gemeente over Bodenterrein
Het UMCG en de RUG kunnen op het Bodenterrein met honderdduizend vierkante meter uitbreiden. De gemeente en het UMCG hebben daarover donderdag een overeenkomst getekend.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) kopen de grond van de gemeente. Het medisch centrum kan nu een uitbreidingsprogramma uitvoeren met daarin ruimte voor psychiatrie, kinder- en jeugdpsychiatrie van zorginstelling Accare en onderwijs-, laboratoria- en researchruimten van UMCG en van RUG. De universiteit wil ook buitenlandse studenten op het terrein huisvesten. De gemeente zelf heeft plannen voor 250 woningen op het Bodenterrein. Bovendien is er ruimte voor het kunstvakonderwijs gereserveerd.

A. Deusinglaan verlegd
De overeenkomst is ondertekend door wethouder Frank de Vries van Ruimtelijke Ordening en Bert Bruggeman, voorzitter van de raad van bestuur van het UMCG. De afspraak regelt de verkoop van de grond en de verdere ontwikkeling van het Bodenterrein. Stedenbouwkundig bureau KuipersCompagnons heeft in opdracht van het UMCG en de gemeente een structuur- en planvisie voor het gebied gemaakt. Naast de uitbreiding naar het noordwesten krijgt het UMCG een nieuwe entree aan de noordzijde. De Antonius Deusinglaan wordt verlegd en komt parallel te liggen aan het Oosterhamrikkanaal in het verlengde van de Thomassen á Thuessinklaan. De werkzaamheden zijn voor midden volgend jaar gepland.

Tramhalte
Het plan speelt in op de toekomstige openbaar vervoerroutes en verkeersontsluitingen aan de oostkant van de stad. Zo is er ruimte gereserveerd voor een toekomstige tramhalte. Op de hoek van de A. Deusinglaan en de Bloemsingel komt een plein waarop de ontsluiting van de Gasfabriekparkeergarage uitkomt. Op de strook langs het Oosterhamrikkanaal is plaats voor appartementen en zogeheten grondgebonden woningen. Het plan is daar 250 woningen te bouwen. De gemeente en het UMCG zeggen nadrukkelijk naar duurzame ontwikkeling te hebben gekeken. "De maatregelen op het gebied van openbaar vervoer, stedelijke bebouwing en ecologie moeten leiden tot een duurzaam stadsdeel."

Bestemmingsplan
De structuur- en planvisie wordt gebruikt als basis voor de verdere uitwerking van een nieuw bestemmingsplan voor het gebied. De planning is om in het voorjaar van 2008 een voorontwerp bestemmingsplan voor inspraak en vooroverleg te kunnen vrijgeven. Het verleggen van de A. Deusinglaan staat medio 2008 gepland.
Gepubliceerd op: woensdag 17 oktober 2007
woensdag 17 oktober 2007:
UMCG kan fors uitbreiden na overeenkomst met gemeente over Bodenterrein