Gemeente Edam-Volendam

Ondertekening convenant verwanteninformatie

ondertekening convenant verwanteninformatie 2.JPG

Op woensdag 17 oktober jl. hebben burgemeester Willem van Beek en Leo Stoker van het Nederlandse Rode Kruis (NRK) een overeenkomst ondertekend voor de levering van de dienst Verwanteninformatie.

Tijdens calamiteiten zijn gemeenten verantwoordelijk voor het verzamelen, groeperen en verifiëren van persoonsgegevens van alle betrokkenen. Gemeenten kunnen bij het uitvoeren van bovengenoemde activiteiten het Nederlandse Rode Kruis (NRK) inzetten. Hiertoe heeft het NRK de dienst Verwanteninformatie ingericht. Deze dienst maakt gebruik van het door het NRK ontwikkelde Internet Registratie en Informatiesysteem (I-RIS). Door de inzet van deze dienst kunnen ook tijdens calamiteiten de dagelijkse werkzaamheden op de relevante afdelingen van de gemeenten doorgang vinden. Inmiddels hebben 288 gemeenten een overeenkomst met het Rode Kruis getekend.

De heer Stoker refereerde voorafgaande aan de ondertekening nog aan de samenwerking die er direct na de cafébrand al is ontstaan en nu is uitgemond in een formele samenwerking. De burgemeester sprak over de noodzaak om goed voorbereid te zijn op rampen en calamiteiten. Hiertoe heeft de gemeente het rampenplan inclusief diverse draaiboeken geactualiseerd, met de complimenten van de provincie. Het nu aangegane convenant is een onderdeel van deze voorbereiding.

De Dienst Verwantenorganisatie is een nieuwe dienst naast de ondersteuning die het Rode Kruis al biedt aan de overheid en de medische diensten, politie en brandweer bij rampen of zware ongevallen. Deze verantwoordelijkheid is formeel vastgelegd in een Koninklijk Besluit en uitgewerkt in overeenkomsten met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en gemeenten.