Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Tien jaar zonder "winter"
Meteoalarm.eu volgt de winter op de voet
17 oktober 2007 - Op 4 januari 1997 werd de laatste Elfstedentocht verreden. Een echte winter hebben we daarna niet meer meegemaakt. Zelfs in het steeds warmere klimaat is zo'n lange periode "zonder" opmerkelijk. Of het er nu weer eens van komt?
Gemiddelde wintertemperatuur in De Bilt (1960-2007) Gemiddelde wintertemperatuur in De Bilt (1960-2007)

Het KNMI blijft u het antwoord schuldig. De kwaliteit van dergelijke lange termijnverwachtingen voor ons gebied met grillig weer nog te gering voor een serieuze vooruitblik en details of en wanneer we de komende tijd op de schaats kunnen staan. Wel is door de opwarming van het klimaat de kans op een naar verhouding zachte winter iets groter geworden. Klimaatonderzoekers blijven er echter op wijzen dat ook in het warmere klimaat een koude winter tot de mogelijkheden blijft behoren. Het zal alleen minder vaak gebeuren.

Tien jaar zonder winter van betekenis is lang. Het KNMI zoekt verder uit wat daar de oorzaken van zijn. De wind zat de laatste jaren heel vaak in de zachte westhoek. In hoeverre dat ook het gevolg is van de opwarming en de westcirculaties in een warmer klimaat toenemen is nog in onderzoek.

La Niña
Wel goed voorspelbaar zijn de minder grillig verlopende temperaturen van het zeewater nabij de evenaar. Op de Stille Oceaan voor de kust van Ecuador en Peru is het water momenteel meer dan 2,5 graden kouder dan normaal. De klimatologen noemen zo'n situatie een La Niña (het meisje), de tegenpool van een warme El Niño (het jongetje). Zowel de Europese als de Amerikaanse seizoensmodellen laten zien dat La Niña voorlopig standhoudt. Men verwacht een gemiddelde La Niña met komende maanden watertemperaturen in de Stille Oceaan die 1 tot 1,5 graden onder het gemiddelde liggen.

Ook een gemiddelde La Niña heeft consequenties voor het weer in sommige delen van de aarde. Langs de westkust van Zuid-Amerika en Canada is het dan meestal koeler en ook het noorden van noord-Amerika maakt meer kans op een strenge winter. Meer details een een uitgebreide toelichting onder Verder lezen- seizoensverwachtingen.

Eerste winterperikelen
Inmiddels wint de winter al aardig terrein en eind deze week krijgt ook het Alpengebied der eerste speldeprikken. De sneeuwgrens zakt en tot in de dalen kan er sneeuw vallen. In Beieren zakken de temperaturen lokaal tot onder de -5 graden. In het noorden en oosten van Europa is sprake van een kleine winterinval. Begin deze week viel ook in Moskou de eerste sneeuw, op 16 oktober lag daar 6 cm en bij het weerstation Vjaz ten zuidwesten van de Russicsche hoofdstad zelfs 11 cm. Het weerstation Katterjakk in het Noors-Zweedse bergland meldt op 516 meter hoogte inmiddels bijna 20 cm sneeuw. Op www.meteoalarm.eu met onder meer waarschuwingen voor gladheid in Europa kunt u de inval van de winter op de voet volgen.

Eerste uitgave: 17-10-07