PvdA Rotterdam


PERSBERICHT

Rotterdam, 17 oktober 2007

Eerste reactie PvdA op onderzoek Museumparkgarage

Eerste reactie van fractievoorzitter Peter van Heemst op het rapport van de enquêtecommissie naar de bouw van de parkeergarage Museumpark

De enquêtecommissie heeft een goed rapport opgeleverd. de PvdA is blij dat er een onderzoek is gehouden en dat nu alle feiten op tafel liggen. Daar heeft Rotterdam recht op. We hebben te maken met een groot debacle dat de Rotterdamse belastingbetaler veel geld heeft gekost. De commissie doet bruikbare aanbevelingen om herhaling van dit drama te voorkomen.

In de periode 2002-2006 is van de bouw van de parkeergarage een knoeiboel gemaakt. Er was een bestuurlijke chaos en ambtenaren hebben het lelijk laten afweten. Fout is op fout gestapeld. Peter van Heemst: "Iedere keer als ik dacht: nu hebben we alle fouten wel gehad, dan bleken er in het volgende hoofdstuk van het rapport nog weer tien te staan." De start was al vals. De kosten zijn te laag geraamd. Er zijn grote risico's genomen. Van Heemst: "Het project belandde direct op een roetsjbaan die alleen maar ellende kon opleveren." Deze risicovolle aanpak had tot veel meer, in plaats van veel minder controle op de voortgang moeten leiden.

Het hardste verwijt maakt de onderzoekscommissie aan het adres van wethouder Pastors: hij heeft willens en wetens de Gemeenteraad niet op de hoogte gebracht van kostenoverschrijdingen. Van Heemst: "Dat is hem bijzonder kwalijk te nemen." De ambtelijke diensten hebben wethouders te laat geïnformeerd. Wethouders hebben er niet voldoende bovenop gezeten. Tot 2006 was niemand aangewezen als de eerstverantwoordelijke wethouder voor dit project.

Het nieuwe College moest vanaf mei 2006 de rommel gaan opruimen. Ook daarbij zijn volgens de commissie weer fouten gemaakt. De commissie is terecht kritisch over de aanpak van wethouder Baljeu. Van Heemst: "Ze heeft dus aan de Gemeenteraad veel uit te leggen als we met het college in debat gaan over dit rapport". Feit is wel dat zij als nieuwe wethouder pas laat over de aard en de omvang van het debacle is geïnformeerd. Ook dat maakt de commissie duidelijk.

De aanbevelingen zien er goed uit. Van Heemst: "Dit was eens maar nooit weer. Maar we hebben wel duur leergeld betaald. Er kan altijd iets misgaan bij de bouw van een groot project. Maar openheid, tijdigheid en duidelijkheid over het hoe en waarom van kostenoverschrijdingen is een allereerste vereiste."

Voor de redactie:

Meer informatie bij

Peter van Heemst, 06-426 12 378

Monique Smits

Communicatie
PvdA-fractie Rotterdam

010-417 9368, 06-12 355 791

msmits@stadhuis.rotterdam.nl