VVD


17-10-2007

Huisvestingsbeleid gepardoneerden benadeelt reeds wachtenden

Tijdens een debat met de minister van Wonen, Wijken en Integratie heeft Brigitte van der Burg een motie ingediend om te voorkomen dat mensen die onder het Generaal Pardon vallen voorrang krijgen op een woning.

In navolging van het Generaal Pardon is tussen het Rijk, Vereniging van Nederlandse Gemeente en woningbouwcorporaties afgesproken dat personen die onder het Generaal Pardon vallen voor eind 2009 een woning toegewezen krijgen. Deze belofte lijkt nu waarheid te worden door mensen die onder het Generaal Pardon vallen voorrang te geven op diegene die al langere tijd op een wachtlijst voor een woning staan. Minister Vogelaar verweet de VVD met deze motie discriminerend te zijn. "Onbestaanbaar, zeker omdat minister Vogelaar niet kan uitleggen waarom ze voorrang verleend aan deze groep", aldus WWI-woordvoerder Van der Burg.
Mensen die al langer op een woning wachten zijn volgens de VVD nu de dupe van het falende woningbeleid van dit kabinet.

Ook een andere motie van de VVD waarin wordt gepleit voor een acceptatieplicht van de aangeboden woning werd door de minister ontraden.Van der Burg: "Te idioot voor woorden want als je normaal gesproken op een wachtlijst staat en je weigert kom je onderop de lijst te staan. Blijkbaar geniet je als gepardoneerde bepaalde privileges bij deze minister."

Tevens wil de VVD dat in de actieplannen voor de probleemwijken een paragraaf over bevordering van ondernemerschapwordt wordt opgenomen. De liberalen zijn van mening dat het de leefbaarheid van een wijk ten goede komt en dat het zorgt voor lokale werkgelegenheid. Na het afwijzen van de eerste twee moties verbaasde het de VVD niet dat minister Vogelaar ook deze motie afwees met het argument dat dit een lokale aangelegenheid is. Voor de VVD is het duidelijk: deze minister wil niets doen wat van een probleemwijk een prachtwijk kan maken.

woensdag 17 oktober 2007