PvdA Rotterdam


Gedwongen uitverhuizing Singelblok onfatsoenlijk

Wo 17 Okt 2007 - Redactie

In het Nieuwe Westen-Noord wil het Woningbedrijf Rotterdam (WBR) woningen samen voegen om deze 'grote woningen' vervolgens weer te verhuren. De PvdA vindt dit prima, zolang er met fatsoen wordt omgegaan met zittende bewoners. Maar wat nu gebeurt is onfatsoenlijk.

Het WBR verdiende al geen schoonheidsprijs voor de communicatie met de bewoners. Bewoners waren niet op de hoogte gesteld van de plannen van het WBR. Pas na lang aandringen en protestacties gaf het WBR tekst en uitleg. Dinsdagavond was er weer een bijeenkomst voor bewoners. PvdA-raadslid Marco Heijmen: "De mededeling die het WBR daar deed is stuitend. Gedwongen uitverhuizen, terwijl het hier gaat om trouwe huurders in prima woningen. Dat vinden wij onfatsoenlijk."

Gedwongen uitverhuizen gaat de PvdA te ver. De PvdA de wethouder direct gevraagd of het mogelijk is ontrekkingsvergunningen niet te verlenen.

Onderstaande vragen hebben de raadsleden Marco Heijmen en Tom Harreman aan de wethouder gesteld:

Schriftelijke vragen conform art. 19

Betreft: plannen WBR voor Singelblok 1

Op dinsdagavond 16 oktober maakte het Woningbedrijf Rotterdam haar plannen bekend voor singelblok 1 een woonblok gelegen in het Nieuwe Westen, tussen ruwweg de Essenburgsingel en de Essenburgstraat. Het singelblok 1 wordt opknapt en in gevallen samengevoegd. Dat is mooi. Maar dezelfde avond werd bewoners tevens meegedeeld dat iedereen zou worden uitverhuisd. Daarbij zouden de meeste bewoners niet kunnen terugkeren. Een slechte zaak.
De PvdA is van mening dat het WBR er goed aan doet woningen in het Singelblok 1 op te knappen en in gevallen samen te voegen. Maar dit moet wel gebeuren met fatsoen voor de huidige bewoners. Gedwongen uitverhuizen, terwijl het hier veelal gaat om trouwe huurders in vaak prima woningen is naar de mening van de PvdA niet nodig en onfatsoenlijk.
Naar ons is medegedeeld beschikt het WBR nog niet over de voor deze plannen benodigde ontrekkingsvergunning. De PvdA is van mening dat deze ontrekkingsvergunning nu niet kan worden afgegeven waar het belang van de aanvrager niet opweegt tegen de belangen van de zittende bewoners.

De PvdA heeft stelt het college daarom de volgende vragen:


1) Klopt het dat de benodigde onttrekkingsvergunning op 16 oktober 2007 nog niet verleend is?


2) Deelt het college de opvatting van de PvdA dat een onttrekkingsvergunning niet behoort te worden verleend nu het WBR in onvoldoende mate de belangen van zittende bewoners respecteert?

Met vriendelijke groet,

Marco Heijmen, Tom Harreman