Gemeente Langedijk


17 oktober 2007

Recht op hulp bij houden en OV-taxipas?

In het kader van de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo), bereidt de gemeente Langedijk zich voor op een zogenaamde `herindicatie' van mensen die hulp bij het huishouden krijgen en/of over een OV-taxipasje beschikken. Als u hier geen brief over heeft ontvangen, wordt u verzocht contact op te nemen met het Wmo-loket.

De gemeente start binnenkort met het herindiceren van mensen die hulp bij het huishouden hebben. De herindicatie voor mensen van tachtig jaar of ouder vindt zonder nader onderzoek plaats. Als u jonger bent dan tachtig, kan de gemeente binnenkort echter contact met u opnemen. Inwoners die volgens de gegevens van de gemeente hulp bij het huishouden hebben, zijn door de gemeente gevraagd om een machtiging te ondertekenen. Deze machtiging heeft de gemeente nodig om bij het CIZ gegevens op te vragen, die nodig zijn voor een herindicatie per 1 januari 2008. Het kan zijn dat u wel hulp bij het huishouden krijgt maar geen brief heeft ontvangen. In dat geval wordt u verzocht contact op te nemen met het Wmo-loket.

OV-taxipasje
Ook de OV-taxipas valt onder de Wmo. Vanaf 1 januari 2008 heeft iedereen een nieuwe Wmo-toekenning nodig. Daarbij geldt onder andere dat het OV-taxipasje inkomensafhankelijk is geworden. Bovendien wordt een limiet ingevoerd voor het aantal zones dat per jaar mag worden afgelegd met de OV-taxi. Mensen met een OV-taxipasje hebben een `formulier heronderzoek' ontvangen.

Het is mogelijk dat u een pasje heeft en toch geen formulier heeft ontvangen. Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk aan het Wmo-loket doorgeven? U krijgt dan alsnog een formulier toegestuurd.

Als u niet reageert of het formulier niet terugstuurt, gaat de gemeente ervan uit dat u niet langer gebruik wenst te maken van het OV-taxipasje. Het pasje zal dan per 1 januari 2008 worden geblokkeerd. U ontvangt hierover een beëindigingbesluit.

Wmo-loket
Het Wmo-loket is dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 9.00 en 10.00 uur. Het nummer is (0226)334433. Het Wmo-loket kan dagelijks worden bezocht tussen 10.00 en 12.00 uur.