Algemene Inspectiedienst (AID)

Zeven overtredingen paardenmarkt Zuidlaren

17-10-2007

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft op dinsdag 16 oktober intensief gecontroleerd op de paardenmarkt in Zuidlaren. Naast welzijn en vervoer, waren de controles gericht op het verplichte paardenpaspoort en de identificatiechip. Op de markt vonden drie overtredingen plaats. Dit zijn er net zoveel als in 2006. Allen hadden betrekking op de identificatie en registratie. Zo kon het paspoort niet worden overlegd of was het dier niet gechipt.

Ook het vervoer van de paarden en pony werd gecontroleerd, voorafgaand en na afloop van de markt. Er werd gekeken naar overbelading, dierenwelzijn en reinigings- en ontsmettingsregels die gelden voor veevoer. Omdat de markt in Zuidlaren veel buitenlandse handelaren trekt, werden in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, de politie en de Douane de nacht voor de markt bij de grensovergang naar Duitsland op de A7 twaalf buitenlandse transporten gecontroleerd. Alle transporten voldeden aan de eisen. Zowel bij de import als export van paarden moet een gezondheidscertificaat aanwezig zijn.

Na afloop van de markt vonden er op de A28 dertig controles van paardentransporten plaats. Hier werd vier maal proces-verbaal opgemaakt. Twee keer voor het niet kunnen tonen van een paspoort of het hebben van een chip en twee maal voor het niet hebben en kunnen tonen van de verplichte vervoersdocumenten.
Alleen voor de media. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de AID, 045-5466223 of 06-48132318.