Nieuwe vorm van bijscholing: online kinderopvangcolleges

woensdag 17 oktober 2007

Het landelijk vaktijdschrift Kinderopvang en de Kinderopvang Academie presenteren een naar eigen zeggen vernieuwende vorm van bijscholing: kinderopvangcolleges via online video.

De kinderopvang is vrijwel dagelijks in het nieuws. Eén van de belangrijkste knelpunten is het niveau van de mbo-opleiding van de pedagogische medewerkers (de groepsleiding), die niet voldoende aansluit op de praktijk. Bijna alle kinderopvangorganisaties organiseren daarom zelf bijscholing om de kwaliteit van hun personeel te verhogen. Via de online kinderopvangcolleges willen ze bijdragen aan het vergroten van vakkennis van pedagogische medewerkers in de kinderopvang.
Pedagogische medewerkers kunnen op een zelf gekozen moment inloggen op de website waar ze elke twee weken een nieuw videocollege kunnen bekijken. Professionals in de kinderopvang kunnen op deze manier op een laagdrempelige manier hun vakkennis vergroten. In een serie van 25 colleges ligt de nadruk op ontwikkelingspsychologie, maar daarnaast komen andere relevante kennisgebieden van de kinderopvang aan de orde. De colleges worden gemaakt en gepresenteerd door ontwikkelingspsycholoog/gezinstherapeut Steven Pont van de Kinderopvang Academie.